TÉMA

Přistávací dráha

Na Den otevřených hangárů na letiště Líně, kde může stát gigafactory, přišly tisíce lidí

Tisíce lidí v sobotu přišly na Den otevřených hangárů na záložní vojenské letiště v Líních u Plzně. Mohli si prohlédnout historickou i současnou leteckou techniku a zároveň podpořit zachování letiště, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje vybudování továrny na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory. Akce podle pořadatelů nebyla protestem a nezazněly na ní žádné proslovy. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je stavba gigafactory velkou příležitostí, klíčovou pro transformaci českého autoprůmyslu.
4. 2. 2023|

Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 21:20|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Tání ledu způsobilo na dráze trhliny. Grónsko musí budovat nová letiště

Změny klimatu donutily grónskou vládu k rozhodnutí vybudovat nové hlavní mezinárodní letiště. To stávající do pěti let přestane odbavovat civilní lety. Pod startovací a přistávací dráhou totiž stále výrazněji taje věčně zmrzlá půda.
21. 11. 2019|