TÉMA

Křtiny

V Moravském krasu se zavřely tři turistické trasy, hrozí tam pád stromů

Lesníci dočasně uzavřeli tři turistické trasy v Moravském krasu na Blanensku. Hrozí tam pád stromů. Vlastník, kterým je Školní lesní podnik Křtiny, teď hledá cesty, jak problémy na stezkách vyřešit. Poškozené stromy je nutné vytěžit, jsou ale v těžko přístupném terénu a nedostane se k nim technika.
15. 9. 2022|

V Brně začíná festival Divadelní svět. Poprvé vezme diváky na výlet například do Křtin nebo Prahy

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná v úterý 24. května večer a potrvá do neděle 29. května. Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním do Křtin, Rajhradu nebo Prahy.
24. 5. 2022|

Deštivé jaro a chladnější léto pomohly obnově lesů. Vylíhlo se méně generací kůrovce

K záchraně porostů pomohlo lesníkům v Česku letos výrazně počasí. Díky deštivému konci jara, vlhkému létu a nižším teplotám se vylíhlo méně generací kůrovce. Zatímco v předchozích letech kůrovec vytvořil tři až čtyři generace, letos to byly pouze dvě. Stromy, ve kterých je hmyz aktivní, ale lesníci kácejí dál. Práce zároveň komplikuje pandemie koronaviru a související nedostatek dělníků.
19. 10. 2020|

Lidé z měst jsou v nošení roušky poctivější než venkované. Policie už řeší i otevřené hospody

Omezení v souvislosti s pandemií koronaviru v Česku dodržují více lidé ve městech než ti, kteří bydlí na venkově. Tvrdí to šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula, podle kterého lidé z vesnic nedodržují zejména povinné nošení roušek nebo zákaz sdružování. Hlavně na horách se běžně pohybují velké skupiny lidí, kteří nemají zakrytá ústa a nos. Policisté už zaznamenali i otevřené hospody.
26. 3. 2020|

Majitelé lesů stále častěji usilují o jejich certifikaci. O „ekologické“ dřevo je větší zájem a je dražší

Šetrně obhospodařovaných lesů u nás přibývá. Oproti loňsku se zdvojnásobila plocha těch, ze kterých se prodává dřevo s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council). Získání certifikátu pomáhá vlastníkům lesů s uplatněním produkce na trhu. Odběratelé a zpracovatelé preferují totiž právě takové dřevo.
20. 11. 2019|