TÉMA

Boršov nad Vltavou

Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji

Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.
4. 9. 2023|

Uzavírka ještě více komplikuje příjezd do Českých Budějovic. Pět kilometrů se jede půl hodiny

S velkým předstihem musí do práce nebo do školy vyrážet všichni, kdo žijí jižně od Českých Budějovic a dojíždějí do krajského města. Uzavřená je silnice mezi Budějovicemi a obcí Včelná a zbývá jediná možná trasa – souběžná státní silnice. Ta je však i jindy velice vytížená a nyní se zejména v ranní špičce ucpává. Pětikilometrová cesta ze Včelné do Českých Budějovic tak zabere půl hodiny.
30. 9. 2021|

Tygří moč proti divočákům na jihu Čech zabírá, můžou si na ni ale zvyknout

V Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic se podařilo dostat přemnožené divočáky z obce. Předtím běhali přímo mezi rodinnými domy. Odradila je až uměle vyrobená tygří moč, kterou radnice nastříkala na ploty. Zvířata si ale na odpuzovač mohou časem zvyknout.
11. 1. 2020|

Vesnice na jihu Čech plaší divočáky tygří močí. Pach predátorů možná zavane ještě dál

Jihočeský Boršov nad Vltavou se brání proti přemnoženým divokým prasatům umělou tygří močí. Od té doby, co ji tam radnice nechala nastříkat na ploty, se zvířata ve vesnici už neukázala. O svérázné řešení se teď zajímají i další obce.
25. 11. 2019|