TÉMA

Místodržitelský palác

Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se proměnilo v centrum designu. Otevře se v pátek

Moravská galerie v Brně proměnila budovu Uměleckoprůmyslového muzea v centrum současného designu. Rozšiřuje své sbírky, plánuje výstavy i osvětovou činnost a především dokončuje celkovou přestavbu a obměnu expozic Uměleckoprůmyslového muzea. Expozice se veřejnosti otevře v pátek. Muzeum s podobnou koncepcí a záběrem podle ředitele Moravské galerie Jana Presse dosud v Česku chybělo.
25. 11. 2021|

Po loňské pauze začne v sobotu Brněnská muzejní noc. Výstavy i památky budou otevřené do půlnoci

Po loňské pauze kvůli covidové pandemii se v sobotu v Brně znovu uskuteční muzejní noc. Brány některých výstavních síní, galerií nebo památkových objektů zůstanou otevřené až do půlnoci. Kromě expozic se mohou lidé těšit na doprovodný program, třeba komentované prohlídky, koncerty, tvůrčí dílny a módní přehlídku. Muzejní noc se v Brně obvykle koná v květnu. Letos na jaře však ještě epidemická situace nebyla optimální, nakonec se tak většina institucí dohodla na srpnovém termínu.
5. 8. 2021|

Brno bylo vždycky předměstí Vídně a nemá se za co stydět, ukazuje Moravská galerie

Vazby mezi habsburskou metropolí a moravským centrem byly vždycky silné. Ty kulturní sleduje nová expozice, kterou v polovině listopadu otevřela Moravská galerie v Místodržitelském paláci a nazvala ji Brno předměstí Vídně. Propojuje volné umění s uměleckým řemeslem, aby návštěvníci mohli lépe pochopit „ducha doby“. Vstup je zdarma.
18. 11. 2019|