TÉMA

Piráti a Starostové

ETCS má zabezpečit železnici, mezi Olomoucí a Šumperkem ale zatím komplikuje provoz

Provoz vlaků na modernizované a elektrifikované železniční trati z Olomouce do Šumperka komplikují časté výpadky evropského zabezpečovacího systému ETCS, kvůli kterým spoje nabírají zpoždění a některé musí být zrušeny. Za část problémů v plynulosti provozu mohou i poruchy vlaků. Na komplikace si stěžují cestující, krajský úřad situaci řeší.
7. 11. 2023|

V koalici se rýsuje spor kvůli postu eurokomisaře. Nominovat ho chce STAN i Piráti

Ve vládních stranách by mohlo dojít k dalšímu střetu, tentokrát kvůli příštímu eurokomisaři. Post má podle dohody připadnout koalici Pirátů a STAN, zájem mají obě uskupení. Neoficiálně už politici mluví i o možných jménech kandidátů, například o ministru průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN) nebo o neúspěšné kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové.
7. 7. 2023|

Piráti dali vale Praze Sobě, koalice se Spolu a STAN se přiblížila

Představitelé pražského SPOLU, Pirátů a STAN v pondělí oznámili, že vyjednávání o koalici na vládním půdorysu v hlavním městě pokročila. Věří, že nové vedení Prahy zastupitelé zvolí 16. února. Strany ještě budou dolaďovat detaily spolupráce. Cestu k případné dohodě otevřelo vystoupení Pirátů z Aliance stability, kterou uzavřeli s Prahou Sobě (PS). Po pondělním jednání to řekli zástupci stran. Praha Sobě v prohlášení uvedla, že rozhodnutí Pirátů respektuje, ale nepovažuje vznik koalice za dobrý pro město.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:32|

Za několik týdnů Češi zvolí nové poslance. Projděte si kandidáty a porovnejte programy všech uskupení

O hlasy voličů se bude o druhém říjnovém víkendu letos ucházet 22 stran, hnutí nebo volebních koalic. Předvolebním obdobím provedou voliče speciální pořady České televize – včetně čtrnácti tematických debat a závěrečné superdebaty volebních lídrů stran s nejvyšším potenciálem – a také webový speciál. Ten představuje postoje všech kandidujících uskupení k jednotlivým tématům a nabízí je přehledně na jednom místě.
8. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 08:35|

Tramvajová trať i odpadové centrum odloženy. Olomoucké radnici chybí peníze

Práce na prodloužení tramvajové trati na Nové Sady a stavba odpadového centra v Olomouci se zřejmě odloží. Radní schválili rozpočet na příští rok, který s těmito dvěma investicemi nepočítá. Město uvedlo, že bude raději investovat do oprav infrastruktury, jedná se například o rekonstrukci tramvajové trati v ulici 8. května. Návrh rozpočtu však ještě musí schválit zastupitelstvo.
12. 11. 2019|