TÉMA

Gambling

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Anonymní on-line poradna pro gamblery funguje dva roky. Závislost si otestovalo skoro 2000 lidí

Téměř dva roky od spuštění on-line poradny pro gamblery si více než 1800 lidí nechalo udělat test, jak velký je pro ně hraní problém. Skoro polovina z nich zjistila, že velký – ty závislé pak čeká sedmitýdenní léčebný program, který zatím podstoupilo 125 gamblerů. Projekt Končím s hraním pomáhá podle Josefa Šedivého z organizace Sananim hlavně díky anonymitě a snadné dostupnosti na internetu.
2. 11. 2019|