TÉMA

Palác Lucerna

Kina otevírají poprvé od loňského října. Míří do nich české filmy i odkládaný Hollywood

Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními od pondělí znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity. Kina mají připravena desítky premiér, velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.
24. 5. 2021|

Časy se mění, ale Bob Dylan je pořád tady. Písničkáři, který ovlivnil celou generaci, je osmdesát let

Bobu Dylanovi je osmdesát let. Jedna z tváří občanského mírového hnutí z šedesátých let a písničkář, který definoval folkovou hudbu, se na hudební scéně pohybuje přes šest dekád. Ještě předloni odehrál tři koncerty v pražské Lucerně. Loni vydal studiové album a v 79 letech se stal nejstarším umělcem, který se s deskou obsahující nové písně dostal do čela britského žebříčku. Vítěz Grammy, Oscara i držitel Nobelovy ceny za literaturu dokazuje, že i v „podzimu života“ dokáže oslovit široké publikum.
24. 5. 2021|

Jazzman Armstrong přivezl do Československa Ameriku. Nyní na kulturní diplomacii vsadila Čína

Umění a kultura mohou být mocnou zbraní diplomacie. Česká centra spouští osvětový projekt s názvem Jazzman versus špioni, který představuje opomíjenou, ale důležitou roli umění ve 20. století, zejména během studené války. Kultura jako diplomatická zbraň se ale používá dodnes.
25. 1. 2021|

Ivan a Josef Trojanovi jsou Šarlatán. Příběh slavného léčitele vypráví o totalitě a jinakosti

Do kin vstupuje Šarlatán, životopisné drama polské režisérky Agnieszky Hollandové inspirované osudy českého léčitele Jana Mikoláška. Titulní postavu ztvárnili Ivan Trojan a jeho syn Josef Trojan. Film má v pondělí večer slavnostní premiéru v pražském biografu Lucerna. V tuzemských kinech bude snímek uveden od čtvrtku 20. srpna. Koproducentem snímku je Česká televize.
17. 8. 2020|

Učebnice vyprávěly historii jinak než političtí vězni, tak učila po svém. Teď převzala cenu

Vzdor proti komunistickému režimu se skrývá v nejrůznějších příbězích. Od vcelku běžných sabotáží a letargie v zaměstnání po otevřený odpor. A právě příběhy těch, kteří se nesehnuli před zlovůlí komunistického zřízení, ale otevřeně se mu postavili, každoročně oceňuje ceremoniál nazvaný Příběhy bezpráví. Ve čtvrtek si v pražské Lucerně převzala cenu také někdejší učitelka na gymnáziu Jiřina Čechová.
31. 10. 2019|