TÉMA

Vršany

Soud zamítl žalobu těžební společnosti na aktivisty. Neprokázala, že vylezli na rypadlo

Okresní soud v Mostě ve čtvrtek zamítl žalobu společnosti Vršanská uhelná na osm lidí žalovaných za obsazení rypadla lomu Vršany u Mostu na podzim 2019. Čtyři lidé se podle soudce Rudolfa Malého skutku dopustit nemohli, protože bylo prokázáno, že se tou dobou nacházeli jinde, u dalších čtyř se nepodařilo prokázat, že na velkostroj vylezli. Vršanská uhelná má uhradit zhruba 380 tisíc korun za náklady řízení. Rozsudek není pravomocný, strany mohou podat odvolání.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 14:26|

Aktivisté opustili rypadlo v dolech na Chomutovsku, protestovali proti těžbě

Aktivisté opustili v pátek nad ránem rypadlo v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku. Zadržela je policie. Oznámila to její mluvčí Šárka Poláčková. Obsazením dvou velkostrojů protestovala skupina Kolektiv Pod zem! proti pokračování těžby uhlí. Na rypadla vylezlo několik osob ve čtvrtek ráno, ze stroje na Dolech Bílina slezli aktivisté ve čtvrtek odpoledne. Policie je podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 12:40|

Aktivisté obsadili rypadla na Teplicku a Chomutovsku, zastavili těžbu v dolech

Aktivisté brzy ráno obsadili dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup Tušimice na Chomutovsku. Po několika hodinách čtyři protestující opustili stroj v Bílině s ohledem na počasí, na druhém stanovišti dalších šest demonstrantů zůstává. Podle jejich vyjádření uniká každým dnem těžby příležitost zajistit lidem v uhelných regionech důstojnou budoucnost. Severočeské doly, jimž velkostroje patří, musely na obsazených strojích zastavit práce.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 16:45|
Rozhovor Newsroomu

Novináři s aktivisty na demonstracích? Nelze jasně říct, kam můžou, a kam už ne, říká etik Motal

Začátkem září novináři monitorovali demonstraci ekologických aktivistů u lomu Vršany na Mostecku. V momentě, kdy aktivisté vstoupili do lomu, většina novinářů zůstala stát. Někteří se ale vydali dál, zastavila je – opět jen některé – až výzva policistů, že do lomu platí zákaz vstupu a že mají místo opustit. Jak k takové situaci přistupovat z hlediska novinářské etiky? Podle odborníka na etiku médií Jana Motala z Masarykovy univerzity je potřeba každou takovou demonstraci posuzovat zvlášť. Připouští však, že novinář může stanovená pravidla porušit.
16. 9. 2020|

Aktivistky opustily rypadlo ve Vršanech. Firma bude požadovat náhradu škody za zastavenou těžbu

Čtyři ekologické aktivistky opustily v sobotu večer kolem 20:00 rypadlo v lomu ve Vršanech u Mostu, které obsadily ten den ráno. Informovala o tom Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní. Těžební firma bude podle ní po aktivistech vymáhat způsobenou škodu.
6. 9. 2020|

Potrubí muselo ustoupit těžbě. Dělníci přesouvali ropovod Družba pět let, počasí i terénu navzdory

Kvůli postupující těžbě se musel přesunout ropovod Družba a s ním další desítka nejdůležitějších potrubí v Česku. Mimořádně komplikovaná přeložka je podle stavařů evropským unikátem, nedaleko dolu Vršany na Mostecku ji dělníci prováděli pět let. Práce jim komplikovalo počasí, terén i načasování odstávek.
27. 8. 2020|

Měsíce smogu a inverzí jsou tu. V severočeském lomu krotí prach mlžnou stěnou

S příchodem chladného počasí přichází také inverze, pro města v okolí severočeských průmyslových a těžebních zón tak začíná kvůli polétavému prachu problematické období. V lomu Vršany teď zkouší prach krotit pomocí mlžné stěny, která do okolí rozprašuje kapičky vody a ty s sebou k zemi stáhou i prachové části. Ten samý lom v těchto dnech obsadili ekologičtí aktivisté.
31. 10. 2019|

Aktivisté druhý den okupují rypadlo ve Vršanech. Žádají bezodkladný konec uhlí

Druhý den protestuje osm aktivistů na Mostecku proti tomu, aby ČEZ prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, i obecně proti spalování uhlí způsobujícímu změnu klimatu. Na rypadle v Lomu Vršany, které v úterý kolem šesté hodiny ranní obsadili, strávili celou noc a v protestu chtějí pokračovat. Dosavadní vyjednávání nebyla úspěšná, řekla severočeská policejní mluvčí Alena Bartošová.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 12:14|