TÉMA

Kamil Kopecký

Většina učitelů se dokáže orientovat v on-line zprávách, říká odborník na rizikovou virtuální komunikaci

Většina českých pedagogů se dokáže dobře orientovat ve zprávách na internetu. V některých oblastech v on-line prostoru však stále mají mezery. V Interview ČT24 to řekl vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký. Zmínil také důležitost mediální výchovy na školách, v tomto oboru by se podle něj měli více vzdělávat i samotní učitelé.
18. 9. 2021|

Naučíme se lépe používat elektroniku... Dokonce mi už schází i školní jídelna. Žáci 5. B hodnotili výuku #nadalku

Stesk po kamarádech, ale i cesta k větší samostatnosti. Žáci páté třídy ze ZŠ a MŠ Červený vrch z Prahy 6 dostali za úkol zamyslet se nad pozitivy a negativy výuky na dálku. Učitelka Marie Hofmanová během koronavirové krize pořádá například videokonference, děti během výuky vzájemně spolupracují. Aby svým žákům alespoň částečně nahradila exkurze či výlety, připravila pro ně přírodovědnou a pohádkovou hru s úkoly v Divoké Šárce. Odborníci činnost pedagožky, která učí teprve první rok, chválí.
3. 6. 2020|

Rodiče sdílejí fotky dětí, ty se pak kvůli zdánlivě nevinným snímkům stávají obětí šikany

Dětem vadí, když rodiče umisťují jejich fotografie na sociální sítě, aniž to řeknou. Vnímají je jako ponižující a urážlivé. V dosud největším průzkumu na tohle téma to uvedly tři tisíce školáků. Kvůli zdánlivě nevinným snímkům se stávají obětí šikany – zároveň fotky mnohdy končí v zahraničí.
28. 10. 2019|