TÉMA

Otáčivé hlediště

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě si diváci užijí i nadále. Památkáři prodlouží smlouvu

Na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově budou divadelníci hrát i v dalších letech. Národní památkový ústav prodlouží Jihočeskému divadlu pronájem zámecké zahrady. Smlouva totiž končí už letos. Zřizovatel, tedy město České Budějovice, nyní s památkáři jedná o její konkrétní podobě. K dohodě by mělo dojít v nejbližších týdnech na ministerstvu kultury.
20. 9. 2023|

Taneční inscenace v Českém Krumlově připomíná osobnost malíře Egona Schieleho

Osobnost malíře Egona Schieleho připomíná jediná letošní premiéra na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Rakouský expresionista měl k městu blízký vztah. Taneční divadlo s podtitulem Autoportrét vzniklo pod vedením režisérského dua Skutr a choreografa Jana Kodeta.
10. 8. 2023|

Nové otáčivé hlediště by mohlo být v bývalém zahradnictví. Řešení vítá divadlo i Český Krumlov

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Vznikla by nová točna i její zázemí. Je to nejreálnější varianta, shodují se ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na nynějším v zámecké zahradě, kde umístění točny památkáři dlouhodobě kritizují. Odhad nákladů na stavbu nové točny byl podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 bývalé vlády asi jeden a půl miliardy korun.
16. 2. 2023|

Před sto lety vkročili herci Vltavanu do venkovního divadla. Přibylo do něj i otáčivé hlediště

Před sto lety vzniklo první venkovní divadlo v Týně nad Vltavou. Dřevěnou divadelní vesnici tehdy postavil člen ochotnického spolku Vltavan Jeník Švehla. Herectví se pak v této rodině dědilo z generace na generaci. Na stávající scéně, která už má otáčivé hlediště, teď působí jeho vnuk Luděk.
11. 8. 2021|

Provoz otáčivého hlediště v Českém Krumlově se od příštího roku omezí. Kvůli rekonstrukci Bellarie

Památkáři zahájí v roce 2020 tříletou opravu letohrádku Bellarie u otáčivého hlediště v Českém Krumlově zhruba za 50 milionů korun. Práce v letech 2021 a 2022 zčásti omezí produkci Jihočeského divadla, hlavně odpolední představení. Oznámili to krumlovský kastelán Pavel Slavko a ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek řekl, že kdyby divadelníci nemohli využívat letohrádek jako zázemí, omezení by se dotklo všech představení na točně a nevyplatilo by se tam hrát.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 12:46|