TÉMA

Telavivská univerzita

Lidé si vařili už před 780 tisíci lety. Důkazem jsou rybí zuby z Izraele

Předkové moderních lidí žijící před 780 tisíci lety rádi jedli dobře propečené ryby. Uvádí to tým archeologů z Izraele, podle kterých je nález rybích zubů nedaleko někdejšího ohniště nejstarším důkazem použití ohně k úpravě potravy. V tomto případě šlo o kaprovitou rybu parmu jordánskou.
15. 11. 2022|

Po čtvrté vakcíně výrazně klesla úmrtnost seniorů na covid, ukazují izraelská data

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny snížilo počet úmrtí izraelských seniorů na covid-19 o 72 procent, píše zpravodajský web The Times of Israel s odvoláním na rozsáhlou izraelskou studii. Ta porovnávala data o klientech domovů pro seniory, kteří byli očkováni čtyřmi dávkami vakcíny proti covidu-19, s těmi, kteří obdrželi pouze tři dávky. Data výzkumu pochází z Izraele a z doby během zimní vlny šíření koronaviru, kdy už dominovala varianta omikron – nikoliv ale dosud převládající BA.5.
13. 7. 2022|

Čeští archeologové jsou zpátky v Izraeli. Pomáhají odkrývat chrám z dob Starého zákona

Čeští archeologové se vrátili na pahorek Tel Moca v Izraeli. Nenápadné místo pod dálniční estakádou je unikátní ukázkou nejstaršího náboženského stavitelství. Češi tam pomáhají odkrývat chrám z dob Starého zákona, který nepřímo ukazuje, jak vypadal nejstarší židovský chrám v nedalekém Jeruzalémě.
18. 8. 2021|

V Izraeli začala výstava o Adolfu Loosovi. Funkcionalismus kvetl i v poušti

V Tel Avivu začala výstava o Adolfu Loosovi. Světově proslulý česko-německý architekt počátkem dvacátého století výrazně posunul moderní stavební styl a bytový design. Právě Tel Aviv byl ve třicátých letech minulého století vybudován na základě podobných myšlenek.
6. 12. 2020|

Izraelští vědci ukázali cestu k poražení nejsmrtelnějších druhů rakoviny. Zapojili genetické nůžky CRISPR

Experti z Telavivské univerzity představili své úspěchy v boji proti rakovině. Ukázali, že genetický nástroj CRISPR/Cas9 je velmi účinný při léčbě rakovinných metastáz. Jedná se podle nich o velmi povzbudivé zjištění při hledání obecného léku proti rakovině.
19. 11. 2020|

Na tahu je Gantz. Izraelský prezident jej po neúspěchu Netanjahua pověřil sestavením vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil lídra centristické koalice Modrobílí Bennyho Gantze sestavením nové vlády poté, co se to nepodařilo premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády bude mít na svůj pokus čtyři týdny. Výsledek je ovšem nejistý.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 20:38|