TÉMA

Bečov

Doporučujeme

Unikátní objev na relikviáři svatého Maura je mytický ropuší kámen

Unikátní objev učinili odborníci při čištění relikviáře svatého Maura na zámku Bečov. Mezi kameny, které zdobí národní kulturní památku nesmírné hodnoty, objevili i takzvaný ropuší kámen. Odborná expertiza potvrdila, že nejde o minerál, ale opravdu o objekt, který byl v raném středověku opředen řadou mýtů. Paleontologové až v novověku zjistili, že ve skutečnosti jde o zkamenělý zub druhohorní ryby.
11. 10. 2021|

Restaurátoři dali relikviáři svatého Maura nový lesk. Kardinál Duka přidal listinu se svou pečetí

Na zámku a hradu Bečov v pátek slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře svatého Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Relikviář restaurátoři v posledních týdnech vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě znovuuložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů. Veřejnosti se má relikviář v nové podobě představit na podzim.
28. 5. 2021|

30 let zpět: Na návštěvě hradů Křivoklát, Bečov a Hluboká

Existuje na Křivoklátu síť tajných podzemních chodeb, jakým všemožným účelům sloužil v posledních desetiletích hrad Bečov a jaké to na něm zanechalo stopy? A je pravda, že na Hluboké docházelo k rabování a demolování Šteklu? Na otázky odpovídá trojdílná reportáž o tuzemských hradech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 10. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|
Komiks

Úrazů při adrenalinových sportech přibývá

Záchranáři registrují čím dál víc úrazů při adrenalinových sportech. Přibývá jich stejně jako lidí, kteří se podobným aktivitám věnují. V Česku jim takovou zábavu nabízejí stovky míst – nově třeba pod zámkem a hradem v Bečově na Karlovarsku.
27. 10. 2019|

Když je venku sychrov a lednice. Hrady a zámky zvou i na (pod)zimní prohlídky

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. A pár jich ještě přibude. Hlavní návštěvní sezona se sice už pomalu chýlí ke konci, mnohé památky ale připravily ještě jednorázové akce pro adventní čas a dost je také objektů, které zůstávají otevřeny i v listopadu a zimních měsících.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:30|