TÉMA

Čistota

Jižní Čechy mají obavy o budoucnost pitné vody. Chystají projekty, aby zůstala čistá

Vědce zajímá kvalita vody v přehradě Římov. Společně s hejtmanstvím a správci nádrže chystají projekty, které by zachovaly její čistotu. Do budoucna o ni mají obavy. Právě tento zdroj zásobuje na jihu Čech většinu domácností.
2. 11. 2023|

Projekt na čistou vodu v brněnské přehradě bude pokračovat

Kvalita vody v Brněnské přehradě by se měla dál zlepšovat. Dohodli se na tom Jihomoravský kraj a město Brno. Společně budou dál pracovat na projektu, který zajišťuje čistou vodu už třináct let. Za tu dobu se podařilo omezit výskyt sinic a voda je vhodná ke koupání. A i díky tomu stoupla návštěvnost přehrady, která je oblíbeným cílem rekreace Brňanů.
20. 5. 2022|

Ovzduší bylo loni v Česku jedno z nejčistších za poslední roky, hlásí ČHMÚ. Data ale nejsou kompletní

Koncentrace látek znečišťujících ovzduší byly loni v Česku nejnižší až druhé nejnižší za posledních deset let. Lepší výsledek byl o rok dříve, kdy byla v tuzemsku nejvyšší kvalita ovzduší od začátku měření. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve středu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zatím jsou k dispozici jen data ze stanic s automatizovaným měřicím programem. Údaje z manuálního měření například těžkých kovů nebo benzenu vyhodnotí ústav až v dubnu.
19. 1. 2022|

V Želešicích naměřili azbest. Podle odborníků pochází z kamenolomu

Nebezpečná azbestová vlákna ve vzduchu naměřili inspektoři v Želešicích na Brněnsku. Hlavním zdrojem je podle odborníků lom, který těží kámen s přirozeným obsahem azbestu. Jihomoravský kraj teď jedná s provozovatelem o zpřísnění podmínek provozu.
17. 10. 2019|