TÉMA

Hulusi Akar

USA i Rusko naléhají na Erdogana, aby nezačínal novou ofenzivu za hranice

Spojené státy se staví proti jakýmkoliv vojenským krokům, které by destabilitovaly situaci v Sýrii, upozornilo americké ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na možné zahájení pozemní ofenzivy Turecka proti kurdským milicím v Sýrii. Obdobně vyzvala Ankaru také Moskva, podle níž by mělo Turecko projevit zdrženlivost k použití nadměrné vojenské síly. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý i přes tyto výzvy prohlásil, že operace turecké armády v Sýrii začne „brzy, dá-li Bůh“.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 15:36|

Kurdové stáhli bojovníky z obléhaného města Rás al-Ajn. Spor o velikost „bezpečné zóny“ trvá

Arabsko-kurdská koalice SDF oznámila, že stáhla své bojovníky z hraničního města Rás al-Ajn, jak bylo dohodnuto. Nyní by ozbrojenci měli odejít ze zóny 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem. Turecko si však představuje takzvané bezpečné pásmo široké dokonce 440 kilometrů. Do oblasti chce vrátit syrské uprchlíky. Spojené státy mezitím oznámily, že přesunou tisíc vojáků ze Sýrie do sousedního Iráku.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 18:50|

Kurdi a Turci se vzájemně obviňují z použití chemických zbraní

Na severu Sýrie, kde operuje turecká armáda, se šíří informace o použití chemických zbraní. Arabsko-kurdská koalice SDF, proti které je operace namířena, již dříve obvinila Turky z použití fosforu při bombardování. Agentura SANA nyní citovala kurdské lékaře, podle kterých mohli být lidé z města Rás al-Ajn, které ošetřili, zasaženi chemikáliemi. Ankara ale odmítla použití chemických zbraní, naopak obvinila z jejich využití Kurdy. SDF ohlásila, že se nadále soustředí jen na boj s tureckými silami a ukončí operace proti organizaci Islámský stát. Ta tvrdí, že již situaci využila pro osvobození několika internovaných radikálů.
17. 10. 2019|