TÉMA

Svatopluk Karásek

Soud se musí vrátit k případu šikany rodiny Hyblerových při akci Asanace

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem bývalých příslušníků StB Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla viněných ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muži podle žalobců při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Soud muže v únoru obžaloby zprostil, jeho rozhodnutí však zrušil odvolací senát. Vyplynulo to z informací na justičním serveru infosoud. Trojice vinu od počátku odmítá.
25. 8. 2022|

Svatopluk Karásek říkal ďáblovi ne. Nyní odešel

Zemřel Svatopluk Karásek. Evangelický duchovní, písničkář, signatář Charty 77, exulant a počátkem století i poslanec a zmocněnec pro lidská práva se dožil 78 let, s vážnými zdravotními problémy se potýkal poslední desetiletí. Zanechal po sobě dílo hudební i literární.
20. 12. 2020|

Akce Asanace před soudem. Bývalí příslušníci StB podle žalobce donutili rodinu k emigraci

Soud začal řešit kauzu bývalých příslušníků StB, kteří podle obžaloby za minulého režimu donutili k emigraci rodinu Hyblerových. Byla to součást akce Asanace, která měla vybrané signatáře Charty 77 výhrůžkami i násilím přimět, aby opustili republiku. Milan Kopinec a Vladimír Novotný však před soudem odmítli, že by donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Jejich nadřízený a spoluobžalovaný Karel Vykypěl se z jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1 omluvil. Trojice čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby.
15. 10. 2019|