TÉMA

Zdanění náhrad

Duka: Zdanění církevních restitucí by zasáhlo věřící, museli by více pomáhat. Ústavní soud rozhodl v duchu práva

Ústavní soud, který minulý týden ve svém nálezu označil zdanění finanční náhrady v restitucích za protiústavní, se zachoval v duchu práva a spravedlnosti. Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku to při 120. plenárním zasedání České biskupské konference řekl kardinál Dominik Duka. Ústavní soud podle něj naplnil svoji úlohu, pro kterou byl ustaven.
22. 10. 2019|
Události komentáře

Nadhodnocení náhrad je nesmysl, míní Výborný. Máte peníze, ale nemáte pravdu, oponuje Fiala z SPD

Ústavní soud v úterý došel k závěru, že zdanění církevních náhrad porušilo první článek ústavy, v němž stojí, že žijeme v demokratickém právním státě. Tímto nálezem zdanění zrušil. „Právo a spravedlnost se někdy mýlí,“ komentoval v Událostech, komentářích tento verdikt místopředseda SPD Radim Fiala. Podle Jiřího Maška (ANO) se soudci soustředili jen na část zákona. Nález naopak vítá předseda lidovců Marek Výborný, podle nějž soud zafungoval jako pojistka právního státu.
16. 10. 2019|

Ústavní soud zrušil zdanění církevních náhrad. Porušovalo princip demokratického právního státu

Ústavní soud zrušil předpis, podle kterého měly církve danit náhrady vyplácené státem. Senátoři, kteří tvrdili, že je zdanění protiústavní, tak se svým návrhem uspěli. Letos na jaře schválili devatenáctiprocentní daň na církevní náhrady poslanci vládních stran, které podpořili komunisté a poslanci SPD.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 15:25|