TÉMA

Chios

Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.
18. 9. 2021|

V Německu přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z Řecka

V německém Hannoveru v sobotu dopoledne přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z táborů na řeckých ostrovech. Zčásti jde o sirotky nebo nezletilé, které na útěku nedoprovázejí dospělí příbuzní. Nejprve si musí odbýt dva týdny v karanténě v Dolním Sasku. Na některé děti už v Německu čekají rodiny. Původně se k převzetí 1600 mladých běženců z přeplněných táborů v Řecku zavázalo deset unijních států. Většina ale kvůli covidové krizi od akce ustoupila. Česká vláda převzetí odmítá.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 19:23|

Turecko brání migrantům v přeplutí Egejského moře. Řecká policie na hranici používá slzný plyn

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nařídil pobřežní stráži bránit migrantům v přeplouvání Egejského moře. Tamní úřady o tom informovaly na sociálních sítích s tím, že přeplouvání moře je příliš nebezpečné. Desítky tisíc migrantů se od minulého týdne snaží dostat do Evropské unie přes pozemní turecko-řeckou hranici. Na té se v sobotu opět zvýšilo napětí, když řecká policie proti migrantům nasadila i slzný plyn.
7. 3. 2020|

Napětí na hranici plné uprchlíků. Turecká policie útočí na řecké strážce slznými granáty, tvrdí řecké zdroje

Na řecko-turecké hranici, kde se hromadí tisíce běženců, opět létají slzné granáty. Podle řecké televize Skai mířily z turecké strany na řecké policisty, píše agentura DPA. Podle zpravodaje serveru Greek Reporter šlo zřejmě o útok turecké policie, k jehož koordinaci byly využity drony. Turci navíc údajně rozdávali migrantům nůžky na prostříhání děr v plotu. Ankara odmítá, že by běžencům pomáhala. Slzný plyn prý používá jen v reakci na stejný postup Řeků.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 14:08|

Řecko za den zastavilo na hranicích 10 tisíc lidí. Turecko je podle Atén ponouká

Řecko od soboty zamezilo tomu, aby hranici z Turecka překročilo téměř 10 tisíc lidí plánujících požádat v EU o azyl. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vládní zdroj. Na řecké ostrovy v Egejském moři – Lesbos, Chios a Samos – doplulo ráno přes pět set běženců, napsala agentura Reuters s odvoláním na představitele policie. Obyvatelé Lesbu některým brání ve vylodění. Eurokomisař Margaritis Schinas požaduje krizovou schůzku ministrů vnitra.
1. 3. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 17:25|

V táboře na Samosu vypukly potyčky. Několik migrantů skončilo v nemocnici

V táboře Vathy na řeckém ostrově Samos se v pondělí večer střetli migranti ze Sýrie a Afghánistánu. Nejméně tři lidé utrpěli bodná zranění. Policie použila slzný plyn, aby nepokoje uklidnila. Záhy vypukl požár, jehož příčina zatím není známá. Osm osob muselo být převezeno do nemocnice poté, co se nadýchaly kouře.
15. 10. 2019|