TÉMA

Streptokok

Policie odložila případ děvčátka zasaženého streptokokovou infekcí

Policie odložila případ děvčátka, které se narodilo v červnu roku 2019 v pardubické nemocnici a zřejmě zůstane kvůli streptokokové infekci postižené. Kriminalisté původně stanovili právní kvalifikaci možného trestného činu jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Policejní komisař po provedeném prověřování neshledal naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu, uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.
8. 6. 2022|

Resuscitační týmy a sjednocení péče napříč republikou. Ministerstvo i nemocnice chtějí zabránit pochybením

Ministerstvo zdravotnictví poslalo kontrolu do východočeských nemocnic, úředníci mají odhalit, kdo pochybil v případu novorozené dívky, která se narodila v červnu v Pardubicích. Její matku ještě předtím odmítly přijmout rychnovská a následně i královéhradecká nemocnice, i přesto, že byla nakažena streptokokem. Dívka si ponese doživotní následky. Nejde o jediný případ, kdy se hovoří o pochybení zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice připravují přísnější opatření.
24. 10. 2019|

V případu porodu v Pardubicích, kde podali pozdě léky novorozenci, bude jasněji za dva týdny

Za dva týdny budou k dispozici první závěry kontroly případu dívky, která se narodila v Pardubicích a po postupu tamních zdravotníků má trvalé zdravotní postižení. Postup zdravotníků přijela ve středu do Pardubické nemocnice prověřit kontrola ministerstva zdravotnictví vedená náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou. Advokát rodiny uvedl, že rodiče dívky žádají po nemocnici 22 milionů korun.
23. 10. 2019|

Pardubický kraj chce po rodině dítěte, které po narození těžce onemocnělo, dokumentaci. Ta to odmítá

Pardubický i Královéhradecký kraj a nemocnice v obou z nich chtějí spolupracovat na vyšetřování případu možného zanedbání péče v pardubické nemocnici. Děvčátko narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Kraje i nemocnice požádaly o vyšetření případu ministerstvo zdravotnictví. Pardubický kraj proto požádá rodinu pacientky o zpřístupnění celé zdravotnické dokumentace. Advokát rodiny ale vzkázal, že rodiče děvčátka kraji ani nemocnici nedůvěřují a dokumentaci poskytnou pouze policii.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 18:48|

Ředitelka pardubické nemocnice kvůli případu novorozence končí ve funkci

Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková končí ve funkci. Kvůli případu poškození zdraví novorozence ji k pondělku odvolalo představenstvo. O kroku informoval na Facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). Další opatření budou následovat tak, aby se situace urychleně vrátila ke standardu, uvedl. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že pošle do pardubické nemocnice kontrolu, která se zaměří na dětská oddělení.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:00|