TÉMA

Ludovic Orban

Rumunský parlament schválil novou vládu premiéra Citsua

Rumunský parlament ve středu schválil novou vládu, kterou po volbách vytvořila koalice středopravicových stran. V čele kabinetu dostal důvěru obou komor zákonodárného sboru dosavadní ministr financí Florin Citsu, který společně s ministry záhy po hlasování složil přísahu.
23. 12. 2020|

Výsledky rumunských voleb jsou podle prvních odhadů těsné. Orban se však prohlásil za vítěze

První odhady výsledků rumunských parlamentních voleb naznačují těsný souboj mezi vládními liberály premiéra Ludovica Orbana a sociálními demokraty. Orban již nicméně za vítěze označil svou stranu, napsala agentura Reuters.
6. 12. 2020Aktualizováno6. 12. 2020, 22:43|

Orbanovi liberálové mohou ve volbách dokončit mocenský obrat v Rumunsku. Komplikuje jim to pandemie

Rumuny čekají v neděli čtvrté volby za poslední zhruba rok a půl. Po evropských, prezidentských a místních jsou to tentokrát volby parlamentní, které mohou dokonat mocenský obrat v zemi. Liberálové premiéra Ludovica Orbana jdou od jednoho volebního vítězství k druhému, většinou v parlamentu ale jejich menšinová vláda dosud nedisponovala. Zatímco však ještě začátkem roku měla Orbanova strana před ostatními velký náskok, pandemie nemoci covid-19 její preference srazila. Volby tak budou napínavější, než se ještě před nedávnem zdálo.
5. 12. 2020|

V Rumunsku padla vláda liberála Orbana, zemi patrně čekají předčasné volby

Rumunský parlament vyslovil nedůvěru liberální vládě premiéra Ludovica Orbana, která byla u moci tři měsíce. Oznámily to tiskové agentury. Hlasování vyvolala opoziční Sociálnědemokratická strana (PSD), která má v zákonodárném sboru většinu. V případných předčasných volbách by ale podle průzkumů jasně vyhráli liberálové.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 20:21|

V Rumunsku padla vláda

Rumunský parlament vyslovil nedůvěru sociálnědemokratické menšinové vládě premiérky Viorici Dancilaové. Podle tiskových agentur se pro konec kabinetu vyslovilo 238 poslanců. Opozice Dancilaové a jejím ministrům vyčítala především nekompetentnost, neustálé útoky na soudní systém a na vládu práva a také narůstající deficit.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 14:49|