TÉMA

San José

Vrcholí souboj o několikamiliardový poklad z galeony San José. Pokusí se ho získat Kolumbie, zájem mají i jiní

Příští měsíc by mohli specialisté vyzdvihnout z Karibského moře první předměty z lodi San José, která je označována za „svatý grál“ mezi podmořskými vraky. Tři století stará španělská galeona, která vezla mimo jiné na jedenáct milionů zlatých a stříbrných mincí, byla nalezena v roce 2015. Hodnota jejího nákladu je odhadována na dvacet miliard dolarů.
20. 3. 2024|

Že přednáší v zámoří, spolužáci gymnazisty Matyáše ani netušili. Vyvinul překladač znakové řeči

Pražský gymnazista Matyáš Boháček ještě neodmaturoval, ale už spolupracuje s vědci z amerických univerzit. Největší odezvu vyvolala jeho aplikace, která překládá znakový jazyk do slov. Představil ji i v OSN.
11. 5. 2023|

Soud poslal bývalého šéfa Theranosu za podvod na třináct let do vězení

Kalifornský soud poslal na téměř třináct let do vězení bývalého prezidenta farmaceutické společnosti Theranos Rameshe „Sunnyho“ Balwaniho. Odsouzen byl za podvod vůči investorům, zákazníkům i pacientům. Informovala o tom agentura AP. V listopadu přitom za stejný čin poslal soud do vězení i zakladatelku Theranosu Elizabeth Holmesovou, té udělil trest v délce jedenáct let a tři měsíce. Firma Theranos slibovala revoluci v medicíně, konkrétně technologii výrazně zjednodušující krevní testy, která se později ukázala jako vadná.
8. 12. 2022|

Sobotní střelba v texaském Austinu má jednu potvrzenou oběť

Jeden z lidí hospitalizovaných po sobotní masové střelbě v hlavním městě amerického státu Texas v neděli podlehl zraněním. Podle amerických médií to potvrdila policie. Oběť úřady identifikovaly jako 25letého muže jménem Douglas John Kantor.
14. 6. 2021|

Po střelbě v americkém Austinu zdravotníci hospitalizovali třináct lidí

Nejméně 13 lidí muselo být hospitalizováno po sobotní střelbě v centru texaského města Austin. Informovala o tom agentura AP, podle níž je stav dvou lidí kritický. Policie oznámila, že podezřelý zatím nebyl dopaden.
12. 6. 2021|

Dva lidé zemřeli při střelbě na koncertu v Miami, víc než dvacet je zraněno

Dva lidé zemřeli a dalších zřejmě více než dvacet utrpělo zranění při střelbě, která se odehrála v neděli krátce po půlnoci místního času na Floridě. Televize CNN s odvoláním na šéfa místní policie uvedla, že tři ozbrojení muži přijeli autem a začali střílet do skupiny lidí před biliárovým klubem v Miami. Policie po nich pátrá.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 17:56|

Drama chilských horníků sledoval celý svět. Před 10 lety uvázli v dole San José

Jen velmi zřídka dokážou lidé přežít několik desítek dní, nebo dokonce týdnů uvěznění v troskách zřícených budov nebo po závalech v dolech. Jeden takový případ se stal před deseti lety v chilském dole San José u města Copiapó, a to 13. října 2010, kdy se po 69 dnech podařilo vyprostit 33 živých horníků. Jejich příběh sledovaly miliony lidí.
13. 10. 2020|

Kalifornie vypnula proud statisícům domácností. Bojí se smrtících lesních požárů

Kalifornie spustila největší odstávku elektřiny ve svých dějinách. Možná až pět dnů bude bez proudu na 800 tisíc domácností a firem. Obchodníci se bojí o zisky, úřady však mluví o nutném zlu. Prudký vítr by totiž mohl strhnout elektrické vedení a způsobit obří požáry jako v minulých letech.
9. 10. 2019|