TÉMA

Luboš Růžička

Tuzemská ekonomika nalomená koronavirem. V prvním čtvrtletí klesla o dvě procenta

Česká ekonomika poklesla podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v 1. čtvrtletí meziročně o dvě procenta a mezičtvrtletně o 3,3 procenta. První odhady z poloviny května přitom hovořily o meziročním snížení o 2,2 procenta a mezičtvrtletním o 3,6 procenta. Navzdory revizi ale stále jde o největší pokles české ekonomiky od začátku roku 2010, uvedl ČSÚ. Pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí byl zcela v souladu s odhady České národní banky v její aktuální prognóze.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 16:50|

Výrobce autobusů Iveco obnovil provoz. Schodek rozpočtu ke konci dubna je 94 miliard korun

Výrobce autobusů Iveco z Vysokého Mýta na Orlickoústecku obnovil provoz. Schodek rozpočtu ke konci dubna stoupl na 93,8 miliardy korun z březnových 44,7 miliard, uvedl v pondělí resort financí. O tom, že půjde o nejhorší dubnový výsledek od vzniku Česka, informovala již v neděli ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v dubnu dál zhoršily, ukazuje průzkum IHS Market. Létají už další dvě  letecké linky, z Prahy do Amsterdamu a Düsseldorfu. Agrofert zavírá brněnskou pekárnu, propouštění se dotkne 160 lidí. Ekonomika Hongkongu kvůli koronaviru rekordně klesla.
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 19:40|

Maloobchodní tržby v srpnu zpomalily růst pouze opticky, po očištění rostly

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent. Analytici ale upozorňují, že letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak tržby ve skutečnosti vzrostly o 4,6 procenta. Dařilo se nadále zejména internetovým a zásilkovým obchodům a obecně prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy či obuví, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
8. 10. 2019|