TÉMA

Budišov nad Budišovkou

Déšť a tání sněhu zvedly hladiny toků na desítce míst na první povodňový stupeň

Kvůli dešti a tání sněhu vystoupaly toky v podhorských oblastech na desítce míst na první povodňový stupeň bdělosti, na Labi ve Vestřevi poblíž Hostinného přechodně i na druhý stupeň pohotovosti. Hladiny už kulminovaly, mírně klesají, nebo mají setrvalý stav, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 2. 2023|

Obce na Opavsku založily spolek, aby mohly být energeticky soběstačné

Obce na Opavsku chtějí obnovitelné zdroje energie. Kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny založilo zhruba dvacet z nich novou energetickou skupinu EnerKom. Mezi zakládající obce patřil i Budišov nad Budišovkou, kde solární panely pořídili už před dvěma lety. Obec je teď z větší části energeticky soběstačná.
22. 12. 2021|

Na Kopřivné vyrostla nová rozhledna. Podívat se z ní na Beskydy i Jeseníky bude možné až v květnu

Stavbaři dokončili více než třicetimetrovou rozhlednu Kopřivná v Budišově nad Budišovkou. Je součástí nové česko-polské sítě vyhlídek. Její výstavba stála 11 milionů korun, devět z toho zaplatil Evropský fond pro regionální rozvoj.
18. 2. 2021|

Voda je na většině míst před prodlouženým víkendem vhodná ke koupání. Přesto pozor na sinice

Voda ve většině přírodních koupališť a nádrží je na začátku prázdnin čistá a lidé se v nich mohou koupat bez obav z případných zdravotních problémů. Na některých místech si však mohou položit otázku, jestli jsou tam řasy nebo sinice? Zatímco řasy zdravému člověku neublíží, sinice můžou zdravotní problémy vyvolat.
3. 7. 2020|

Budišovská radnice vsadila na energii ze slunce a plynu. Ušetří a sníží emise

V Budišově nad Budišovkou na Opavsku začala fungovat malá lokální síť pro distribuci tepla a elektřiny, která zásobuje místní radnici, kulturní dům a také základní školu. Je založena na fotovoltaickém systému s bateriemi a na kombinované výrobě elektřiny a tepla ze zemního plynu. Projekt přišel zhruba na pět milionů korun, radnice ročně ušetří až tři sta tisíc.
4. 10. 2019|