TÉMA

Retro

30 let zpět: Šéfkuchař Petr Doubrava obdržel mezinárodní gastronomický řád
Mezinárodní gastronomický řád, světové ocenění kuchařského umění, získal před třiceti lety i český šéfkuchař Petr Doubrava z hotelu Černigov v Hradci Králové. Spolu s ním vlastnilo ocenění v podobě zlatého řetězu celkem asi dvacet kuchařů renomovaných hotelů z celého světa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Poslanci rozhodli o pravidlech nabytí státního občanství České republiky
Česká národní rada schválila zákon o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky. Jaké podmínky museli žadatelé splňovat? A existovala nějaká výjimka pro občany Slovenské republiky?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Celnice na hranicích až za půl roku
S blížícím se rozdělením Československa se řešila otázka výstavby celnic na hranicích a daňový systém. Na české straně byly zatím instalovány tři mobilní buňky pro celníky, na slovenské straně žádné. Proto bylo v plánu provizorně zřídit takzvané kontrolní body, které měly fungovat půl roku, než dojde ke zprovoznění normálního režimu s celnicemi na hraniční čáře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Změna v oblasti notářství
Rozdělení Československa s sebou neslo také změny v právní oblasti. Od 1. ledna 1993 u nás začali působit výhradně soukromí notáři. Co měli nově v kompetenci a jaká byla jejich odměna za provedené úkony?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Sídlo slovenské hlavy státu
S rozdělením Československa souviselo také sídlo budoucího prezidenta na Slovensku, kterým měl být Bratislavský hrad. Ten doposud sloužil jako muzeum a pracoviště historického Slovenského národního muzea, a tak nastala otázka, co bude s vystavenými sbírkami a vzácnými předměty uloženými v depozitáři hradu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Telč, Český Krumlov a Praha součástí kulturního dědictví UNESCO
Ještě před samotným rozdělením federace se na světový seznam kulturního dědictví UNESCO dostaly památky z Československa. Připravované rozdělení státu vyvolávalo pochybnosti týkající se legislativní ochrany a péče o navrhované památky, ale i přesto padlo rozhodnutí, že se součástí kulturního dědictví stane historické centrum Telče, Českého Krumlova a Prahy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Štědrý večer lidí bez domova
Reportáž z Brna zachycuje pomoc potřebným, kterou obstarala charitativní organizace Naděje. Ta lidem v nouzi poskytla štědrovečerní večeři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 12. 2022|Archiv ČT24
30 let zpět: Změny v televizním vysílání
Rozpad Československa na dva samostatné státy si vynutil změny nejen politickohospodářské, ale třeba i mediální. Výjimkou nebyla ani Československá televize, která se v tuzemsku přejmenovala na Českou televizi. Změny ve vysílání měli diváci na obrazovkách vidět už brzy. O tom, co je od 1. ledna 1993 čeká, je do té doby jediná celostátní televize podrobně informovala.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 12. 2022|Archiv ČT
Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívalo se v socialistické „koledě“. Kolekce dostali všichni, autodráhu málokdo
Fronty na mandarinky, Pitralon pro tatínka, kolekce pro maminku a Ježíšek ve stínu Dědy Mráze. Podoba vánočních svátků v sedmdesátých a osmdesátých letech je tématem dočasné výstavy, kterou připravilo Retro muzeum Praha. Návštěvníci na ni najdou typickou výzdobu i vysněné, ale ne všem dostupné dárky.
23. 12. 2022|
30 let zpět: Československá humanitární pomoc Somálsku
V roce 1992 druhým rokem v Somálsku zuřila občanská válka. Vyhnala desetitisíce lidí do sousední Keni. Ti byli v uprchlických táborech odkázáni na humanitární pomoc. Československo se stalo z jedním ze států, které do keňské metropole dodávaly potravinovou pomoc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Jak fungoval pager
Mobilní telefony se v tuzemsku začaly objevovat v první polovině devadesátých let. Před nimi se ještě v Československu zaváděla jiná komunikační technologie – pagery – pracující na odlišném principu. Masivního rozšíření se však pagery nedočkaly, před přelomem století je vytlačily právě mobilní telefony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Naposledy vyšla revue Pater noster
Média, která během éry socialismu vydávali českoslovenští emigranti v zahraničí, po sametové revoluci a nástupu svobodného mediálního trhu často postupně zanikla. To byl i případ kulturní revue Pater noster, jež vládu komunistů v Československu přežila o tři roky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Poslední jednání československé vlády
Krátce před Vánocemi 1992 se naposledy sešla k jednání československá vláda. Šlo o poslední federální vládu, jež existovala od 2. července téhož roku a již vedl Jan Stráský. Na úskalí, která členové vlády museli řešit, po jednání zavzpomínali před novináři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově
Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Naposledy se sešlo Federální shromáždění
Přesně 24 let existovalo Federální shromáždění jakožto parlament v rámci Československa. Poslanci obou zemí – české i slovenské – v něm poprvé zasedali v lednu 1969, nedlouho po sovětské okupaci vojsky Varšavské smlouvy. A dva týdny před rozpadem federace na dva samostatné státy se v něm volení zástupci sešli naposledy. Tuto událost si nenechal ujít ani prezident Václav Havel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Česká národní rada přijala Ústavu České republiky
Česká národní rada přijala první Ústavu České republiky. Ta se po rozpadu federace stala základním právním dokumentem českého státu. Vládní návrh ústavy ve znění společné zprávy výborů ČNR a schválených pozměňovacích návrhů podpořili poslanci ODS, KDS, ODA, KDU-ČSL, ČSSD, nezávislí poslanci a většina poslanců Levého bloku a Liberálně sociální unie. Proti byli poslanci SPR-RSČ, a návrh ústavy nepodpořila ani většina poslanců za HSD-SMS. Pro přijetí ústavy hlasovalo 172 zákonodárců, šestnáct jich bylo proti, deset poslanců se hlasování zdrželo. (Uvedená reportáž byla odvysílána ještě před přijetím ústavy ve 21:44.)Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Přijetí Česka a Slovenska do KBSE se neobešlo bez problémů
Ve Stockholmu skončila dvoudenní schůzka Rady ministrů Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Rada ministrů KBSE mimo jiné rozhodla i o přijetí Česka a Slovenska za řádné členy helsinské organizace. Neobešlo se to ale bez problémů, proces kvůli majetkovým požadavkům komplikovalo Lichtenštejnsko.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Život uprchlíků v ČSR
Od srpna 1990 prošlo uprchlickými tábory v Československu 4897 cizinců. Pro mnoho z nich bylo Československo zpočátku pouze dočasnou zastávkou při cestě do západní Evropy. Další ale v zemi zůstali a získali status uprchlíka. Situaci v uprchlických táborech zachycuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: „Návrat k reálnému socialismu je jednou provždy vyloučen“
Delegáti 2. sjezdu KSČM schválili nový program komunistické strany. V tom se mimo jiné uvádělo, že jejím cílem je vybudovat moderní socialistickou společnost. Ta měla být společností svobodných a rovnoprávných občanů. Předsedou strany byl opětovně zvolen dosavadní předseda Jiří Svoboda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Národní knihovna nemá místo na knihy, na depozitář chybí peníze
S akutním nedostatkem místa pro uložení nových svazků se potýká Národní knihovna. A to i přesto, že vláda v březnu 1992 rozhodla o vzniku nového depozitáře. Hlavním problémem ale zůstává financování projektu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Navyšuje se povinné ručení
Před třiceti lety se rozšířila odpovědnost za škodu způsobenou motorovým vozidlem. Příčinou byla téměř dvoumiliardová ztráta, kterou pojišťovny utrpěly při proplácení škod. Částečně se na přísnějších pravidlech podepsala i rostoucí cena automobilů a s tím spojené nákladnější opravy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Odposlouchávací zařízení na konzulátu USA
Na začátku prosince 1992 oznámili pracovníci konzulátu USA v Bratislavě, že v budově odhalili odposlouchávací zařízení. Devátého prosince pak velvyslanectví USA v Praze informovalo o tom, že objevená zařízení byla v době nálezu aktivní a že je někdo používal ještě v listopadu 1992.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Co říkali občané na chystané změny ve zdravotním a sociálním pojištění?
V rámci nového systému zdravotního a sociálního pojištění činily minimální odvody 990 korun měsíčně, přičemž průměrná měsíční mzda dosahovala zhruba 4600 korun. Pro živnostníky s více činnostmi navíc platilo, že pojištění museli odvádět za každou činnost zvlášť. Někteří lidé se proto obávali, že nová pravidla budou pro mnohé drobnější soukromníky likvidační.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Zmatky s občanstvím Čecho-slováků
Jak to bude po rozpadu federace se státní příslušností Slováků žijících v České republice, a naopak? Od nového roku mělo stačit prohlášení, pro který stát se občan rozhodl. Mnozí Čechoslováci v té době ale ani s jistotou nevěděli, pod jakým občanstvím byli v matrikách dosud vedeni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 12. 2022|Archiv ČT