TÉMA

Václav Bruna

V Praze se draží sbírka mincí Václava Bruny, patří mezi nejvzácnější vůbec

Jednu z nejvzácnějších numismatických sbírek za posledních několik desetiletí až do neděle draží aukční síň Macho a Chlapovič v Praze. Svůj sběratelský příběh tím uzavírá český stomatolog žijící v Rakousku Václav Bruna. Mince mu pomohly v krušných dobách. V 80. letech emigroval s manželkou do Rakouska – a některé prodali, aby měli na živobytí. Předtím byl ve vězení, a to například za šíření Charty 77 a zakázaných tiskovin.
před 4 h hodinami|

Bronzový kůň v trysku. Trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán má svůj pomník

Před dostihovým centrem v Zámrsku na Orlickoústecku v sobotu odhalili bronzovou sochu koně Peruána, trojnásobného vítěze Velké pardubické. Odhalení pomníku, den před letošní Velkou pardubickou, přihlížely desítky lidí. Sochu nechal vytvořit majitel Peruána Václav Bruna. Pomník stojí nedaleko statku, kde kůň žil, trénoval a kde také v roce 2017 uhynul. V Česku má pomník několik dostihových koní.
12. 10. 2019|

Peruán cválá domů. Bronzová socha trojnásobného vítěze Velké pardubické ozdobí Zámrsk

Umělecká slévárna v Horní Kalné na Trutnovsku dokončila bronzovou sochu trojnásobného vítěze Velké pardubické Peruána. Skulpturu koně ve cvalu ve čtvrtek pracovníci slévárny převezli do Zámrsku na Orlickoústecku. Odhalena tam bude v sobotu 12. října, tedy den před letošní Velkou pardubickou.
3. 10. 2019|