TÉMA

Sindh

Indie a Pákistán se vzpamatovávají z cyklonu Bipardžoj

Nejméně dvě oběti a 23 zraněných si v Indii vyžádal cyklon Bipardžoj, který na indickou pevninu dorazil ve čtvrtek. V sousedním Pákistánu přišel o život v důsledku bouře nejméně jeden člověk. Poškozeny byly desítky budov. Pákistán se kromě toho musí vyrovnat i s vysokými teplotami, které atakují 50 stupňů Celsia.
17. 6. 2023|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

Pákistán stále sužují povodně, země vyhlíží další pomoc

Pákistán stále čelí následkům letošních extrémně silných monzunových dešťů a mimořádného tání ledovců. Povodně, které začaly v polovině června a do konce srpna zaplavily třetinu země, ještě neopadly. Může trvat další měsíce, než voda ustoupí. Živel zasáhl do života 33 milionů lidí.
14. 9. 2022|

Tragická srážka dvou vlaků v Pákistánu si vyžádala nejméně 45 mrtvých

Na jihu Pákistánu zemřelo nad ránem nejméně 45 cestujících při srážce dvou vlaků. Počet obětí se může ještě zvýšit, neboť více než sto dalších lidí utrpělo zranění, někteří velmi vážná. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na tamější úřady. Záchranáři na místě vyprošťují celý den z poškozených vagonů raněné a těla obětí. Pomáhají jim i obyvatelé blízkých vesnic.
7. 6. 2021|

Indie i Pákistán bojují se znečištěním. Obě země se rozhodly omezit jednorázové plasty

I když Indii a Pákistán rozdělují hluboké spory z jejich pohnuté historie, najdou se také záležitosti, které oba rivaly spojují. Na jedné straně řeší obě země v některých oblastech hospodářský rozvoj, na straně druhé rychle rostoucí populaci a katastrofální ekologické problémy. Jejich úvahy přitom směřují stejným směrem – plánují zákaz plastů na jedno použití.
2. 10. 2019|