TÉMA

CNG

Jihlava začala šetřit na MHD. Do ulic města se vracejí staré naftové autobusy

Do jihlavské MHD se vracejí staré naftové autobusy, jde o reakci na nárůst cen plynu a elektřiny. Pro jihlavský dopravní podnik je teď nafta nejlevnějším pohonem. Už letos muselo město pokrývat ztrátu šest milionů korun, příští rok by vysoké ceny energií mohly přinést propad v řádu až desítek milionů.
24. 9. 2022|

V Jihlavě po dvanácti letech zdraží MHD. Tržby dopravního podniku by se mohly zvednout až o čtvrtinu

Jihlava po dvanácti letech zdraží jízdné v MHD, u většiny jízdenek se tarif zvýší do třiceti procent. Dopravní podnik města Jihlavy očekává, že se jeho tržby z jízdného po květnovém zdražení zvýší o pětinu až o čtvrtinu. Ceny stoupnou kvůli zdražení paliv a energií. Podnik měl loni z jízdného tržby 40 milionů korun, město na provoz veřejné městské dopravy přispělo 99 miliony, řekl předseda představenstva dopravního podniku Radim Rovner.
8. 4. 2022|

Cena a bezpečnost jsou na vahách. Dostavba Dukovan štěpí českou politiku

České bezpečnostní složky posoudí čtyři uchazeče o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zdůrazňuje, že zatím nejde o samotný tendr, část opozice postup vlády ale kritizuje s tím, že kabinet měl poslechnout bezpečnostní experty a vyřadit ruský Rosatom. Proti tomu se staví například zástupci komunistů a SPD.
30. 3. 2021|

Liberecký dopravní podnik musí tankovat v Jablonci. Usiluje o změnu

Povinně tankovat stlačený zemní plyn (CNG) ve vedlejším městě a ještě nemít žádnou možnost změnit dodavatele – v takové situaci je liberecký dopravní podnik. Zavázalo ho k tomu na desítky let předchozí vedení. Vybraní řidiči tak musí každou noc poté, co autobusy skončí provoz na běžných linkách, s nimi postupně odjet k 13 kilometrů vzdálené čerpací stanici v Jablonci nad Nisou. Dopravní podnik se kvůli nevýhodné smlouvě obrátil na soud.
29. 9. 2019|