TÉMA

Ivan Novák

Na pražských registračních značkách přibude písmeno, dochází kombinace

Nově vydávané registrační značky začnou postupně dostávat další písmeno, na čtvrté pozici nahradí číslici. Nejblíž k tomu jsou ty pražské, které se v novém formátu začaly již razit a brzy přijdou do distribuce. Značky se třemi písmeny by první motoristé mohli v Praze získat na podzim.
2. 6. 2023|

Podmínka pro chomutovského soudce Nováka je pravomocná

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil chomutovskému soudci Ivanu Novákovi za zneužití pravomoci úřední osoby roční podmíněný trest s odkladem na rok. Stejný verdikt si vyslechl od odvolacího senátu i pražský advokát Josef Doucha, který byl s Novákem souzen a jehož jednání senát kvalifikoval jako pomoc k pokusu zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek je pravomocný. Dovolání lze podat k Nejvyššímu soudu. Informovaly o tom deníky Právo a Mladá fronta DNES.
24. 11. 2021|

Plzeňský krajský soud řeší kauzu se spisy. Předseda je údajně nerozděloval, jak měl

Česká justice řeší další problém s přidělováním spisů. Skupina soudců Krajského soudu v Plzni podala podnět na zahájení kárného řízení se svým předsedou Alexandrem Kryslem. Ten podle nich vytvořil systém, podle nějž dostávají někteří soudci kauzy v rozporu s platným rozvrhem práce a hrozí zpochybnění některých soudních výroků. Předseda pochybení odmítá.
20. 6. 2021|

V Olbramovicích odstartovala stavba obchvatu, má ulevit obci od nadměrné dopravy

V Olbramovicích na Benešovsku začala v úterý stavba obchvatu, který odvede tranzitní dopravu z průtahu obcí. Tu dlouhodobě trápí nadměrný provoz. Po výstavbě 3,4 kilometru dlouhé vozovky volala 30 let. Přeložku silnice I/3 z Prahy na Tábor vybuduje společnost M-Silnice za 321 milionů korun bez DPH, hotová byla měla být v březnu 2023.
13. 4. 2021|

Resort spravedlnosti chce náhodně přidělovat kauzy mezi soudce. Losovat je bude generátor

Ministerstvo spravedlnosti kvůli koronavirové pandemii zatím nestihlo v  celé justici zavést náhodný systém rozdělování kauz jednotlivým soudcům. Ten by měl zamezit tomu, aby bylo možné předem odhadnout, který soudce bude o jaké kauze rozhodovat. Současný systém totiž umožňuje, aby případ dostal soudce, který se jím zabýval už na nižším soudu. Ministerstvo předpokládá, že by nový systém náhodného rozdělování kauz mohlo zavést během příštího roku, měl by jím být generátor.
30. 1. 2021|

Elektronické „losovačky“ na soudech se odkládají. Software vykazuje kritické chyby

Od 1. listopadu měl insolvenční kauzy soudcům přidělovat náhodný generátor, tak, aby nebylo možné dopředu odhadnout, kdo bude který případ rozhodovat. Jenže soudy nedostaly potřebný program. Ministerstvo spravedlnosti říká, že bude dodavatele softwaru pokutovat.
5. 11. 2019|

Místo kolečka algoritmus. Náhodný systém rozdělování případů má zabránit dohodám se soudci

Náhodný systém rozdělování případů u soudů testuje ministerstvo spravedlnosti. Má zabránit tomu, aby bylo možné případ přidělit vybranému soudci. Od listopadu by měl rozdělovat insolvenční kauzy. Ministerstvo tak reaguje na situace, kdy se advokáti podle policie domlouvali se soudci, jak mají podat písemnost, aby se dostala právě ke konkrétnímu člověku.
27. 9. 2019|