TÉMA

Poldi Kladno

30 let zpět: Kladenské ocelárny Poldi v potížích

Jaká byla situace v Kladně před volbami 1992? Zatímco v centru města ukazovala hospodářská transformace svou vlídnější tvář v podobě nových obchodů a služeb, ocelářský kolos sužoval nedostatek zakázek a z něho plynoucí snížení výroby a tudíž i zaměstnaneckých stavů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 6. 2022|

Třicet let od kuponové privatizace. Přinesla efektivní trh, ale i pojem tunelování

Před třiceti lety začal prodej kuponových knížek. Kuponová privatizace patřila mezi hlavní způsoby přechodu k tržnímu hospodářství od centrálně plánované ekonomiky bývalého komunistického režimu. První ze dvou vln se zúčastnilo přes osm a půl milionu lidí.
1. 10. 2021|
Doporučujeme

Být bohatší nebylo naším cílem. A nikdo nesliboval, že všechny firmy obstojí, komentuje Klaus devadesátá léta

Bohatství a plné supermarkety nebyly cílem hospodářské transformace po roce 1989, Česko primárně usilovalo o svobodu, suverenitu, demokracii a tržní ekonomiku. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl exprezident a porevoluční premiér i ministr financí Václav Klaus. Komentoval i soudobou kritiku privatizace – nikdo podle něj nikdy nesliboval, že všechny firmy po změně vlastníka obstojí.
31. 10. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 08:25|

Pryč s jezery dehtu. Kladenská Poldovka prochází očistou

Areál někdejší průmyslové zóny Poldi Kladno prochází postupnou revitalizací. Těžký průmysl včetně slavných oceláren tam nechal velkou ekologickou zátěž v podobě dehtových jezírek. Ty se v poslední době snaží odstraňovat majitel.
22. 9. 2019|