TÉMA

Belle Époque

Když ženy nebyly sešněrovány jen korzetem. Film Služka se inspiruje příběhem z rodiny Vášáryových

Postavení žen ve společnosti před sto lety vyobrazuje filmové drama Služka, které od tohoto týdne promítají česká kina. Jde o adaptaci bestselleru Hany Lasicové, která při psaní vyšla z příběhu spojeného se svou rodinou, podílela se i na filmovém scénáři. Snímek slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské vznikl v koprodukci České televize a i herecké obsazení je česko-slovenské. V domě jednoho vysoce postaveného úředníka v dobách na sklonku Rakouska-Uherska se tak mezi panstvem a služebnictvem diváci potkají s Karlem Dobrým, Annou Geislerovou či Zuzanou Mauréry. Titulní roli služky hraje Dana Droppová.
17. 3. 2023|

Prostitutky i moderní svět na Instagramu 19. století. V Paříži vystavují Toulouse-Lautreca

V pařížském Grand Palais připravili velkolepou výstavu Henriho de Toulouse-Lautreca. Šlechtic ze známého rodu se proslavil především obrazy lidí z okraje společnosti v okolí Montmartru. Na dvě stě jeho děl na jednom místě bylo naposledy k vidění před třiceti lety.
13. 10. 2019|

Secese a pivo. Obrazová publikace přibližuje svět v plakátech

Ilustrovaný plakát je víc než potištěný list papíru přilepený na zeď, dokládá obrazová publikace Svět v plakátech. Představuje poutače od Belle Époque do první poloviny minulého století jako formu výtvarného umění. Autorem knihy, která vyšla nedávno v českém překladu, je australský výtvarný publicista David Rymer.
19. 9. 2019|