TÉMA

Část obce

Podle Ústavního soudu mohou obce zatížit vyšší daní konkrétní výrobní a průmyslové závody

Obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například tovární areály, které produkují hluk, znečištění a další negativní vlivy. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Řepova na Mladoboleslavsku. Obec zvýšila daň v logistických a průmyslových areálech ve svém katastru na pětinásobek. Ministerstvo vnitra už dříve pozastavilo účinnost vyhlášky, poté navrhlo její zrušení, protože prý zákon neumožňuje takové selektivní daňové zatížení.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 15:53|

Na Uničovsku a Šumpersku pokračuje likvidace následků povodní i pátrání po seniorce

Třicet jednotek hasičů pomáhá na Uničovsku a Šumpersku s odstraňováním následků ničivých povodní. Čistí silnice od nánosů bahna a naplavenin a čerpají vodu ze sklepů. Voda v oblasti už opadla. Policisté stále pátrají po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy, pod kterou se utrhnul břeh.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 20:17|

Doprava v Přerově se na několik měsíců ještě více zkomplikuje. Problémy bude mít i MHD

Řidiče v Přerově čekají další měsíce dopravních komplikací, uzavírky se budou od příštího týdne týkat ulice Osmek a místní části Čekyně. Okrajová část Přerova bude až do léta odříznutá od dopravy kvůli rekonstrukci kanalizace, práce na kanalizační stoce v ulici Osmek by měly probíhat zhruba devět týdnů. Omezení se výrazně dotkne i přerovské MHD.
5. 3. 2020|

Litovel zabojovala o své místní části. Rebelové dostanou víc peněz a zůstanou

Zastupitelstvo Litovle na Olomoucku schválilo zřízení výboru zástupců místních částí. Jeho úkolem bude zlepšit komunikaci místních částí s radnicí zejména ve financování investic i dlouhodobé strategii rozvoje města. V Litovli nedávno deset z jedenácti místních částí kvůli nespokojenosti s investicemi pohrozilo odtržením od města. Zhruba desetitisícová Litovel by tak přišla o čtvrtinu obyvatel.
21. 11. 2019|

Deset obcí se chce odtrhnout od Litovle. Město by přišlo o skoro tři tisíce obyvatel

Deset místních částí Litovle z celkových jedenácti zvažuje, že se osamostatní. Zástupci osadních výborů si dlouhodobě stěžují na špatnou komunikaci s litovelskou radnicí, ale i na nedostatek peněz na investice. Desetitisícová Litovel by tak přišla o zhruba 2600 obyvatel. Jedinou místní částí, která by zůstala součástí města, by byla obec Tři Dvory.
13. 11. 2019|

Nebezpečná odbočka před Havířovem se ruší. Kraj zamítl připomínky obcí i některých firem

Moravskoslezský kraj rozhodl o zákazu odbočení vlevo na silnici I/11 před Havířovem do místní části Šumbark. Křižovatka na hlavním tahu od Ostravy je totiž podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nebezpečná, o čemž svědčí i řada dopravních nehod, které se tam v minulosti staly. Proti zákazu odbočení se v minulosti vyjádřily obce i některé firmy, hejtmanství ale jejich námitky zamítlo.
16. 9. 2019|