TÉMA

Hruška

Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
24. 10. 2023|

Lípa chránící uprchlíky nebo borovice Krásná Pepina. V anketě Strom roku je pět finalistů

Hlasování v anketě o Strom roku v pondělí vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Vítěze se veřejnost dozví 24. října, jeho cesta potom povede do mezinárodního kola.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 20:59|

Pálenice na Moravě už jedou naplno. Švestek či jablek se urodilo třikrát více než loni

Pálenice na jihu a východě Moravy jedou v těchto dnech na plný výkon. Letos si na nedostatek ovoce stěžovat nemohou, švestek, jablek i hrušek se totiž urodilo až třikrát více než loni. Pokud ale jde o letní ovoce, tak toho zpracovávají jen minimum, například meruněk se kvůli jarním mrazům urodilo méně. Některé moravské pálenice však stále sezonu nezahájily, chybí jim totiž pracovníci.
15. 10. 2020|

Vítězili nezávislí. Nové zastupitele volili v deseti obcích a jedné pražské čtvrti

K sobotním opakovaným komunálním volbám přišlo přes polovinu oprávněných voličů, účast se však na jednotlivých místech výrazně lišila, například ve Vsi Touškově na Plzeňsku byla jen 23 procent, zato ve Zlaté u Prahy a také v moravském Skřípově přišly přes tři čtvrtiny. Všichni noví zastupitelé kandidovali jako nezávislí – buď samostatně, nebo na kandidátkách sdružení nezávislých kandidátů. Nová zastupitelstva dostalo deset obcí a jedna pražská městská část.
15. 9. 2019|

V jedenácti obcích se volí. V Hrušce nebo Újezdečku jdou k urnám už počtvrté za poslední rok

V deseti obcích v Česku a jedné pražské městské části se opakují komunální volby. Již potřetí od loňských řádných voleb vybírají lidé nová zastupitelstva v Hrušce a Skřípově na Prostějovsku a v Újezdečku na Teplicku. Spolu s letošními evropskými volbami jdou obyvatelé těchto obcí k urnám tedy již počtvrté za posledních třináct měsíců.
13. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 11:35|