TÉMA

Jaroslav Rudis

„Vlakem můžete kamkoliv.“ I podle Návodu k použití železnice od Jaroslava Rudiše

Spisovatel Jaroslav Rudiš je dlouholetým příznivcem vlaků, často o nich ostatně píše. Sepsal dokonce Návod k použití železnice, který nejprve vyšel německy, nyní se dočkal i českého překladu. Příběhy z vlastních cest po tratích střední Evropy považuje Rudiš za svou nejspíš nejosobnější knihu.
12. 10. 2023|

Chystané audioknihy těší Petra Čtvrtníčka i Jaroslava Rudiše

Zájem o audioknihy nadále roste. Oblíbené je krimi, vydavatelé se ale stále více zaměřují i na oceňované tuzemské tituly. Aktuálně se do mluveného slova převádí třeba novinka Jaroslava Rudiše či „objevu“ Lenky Elbe.
4. 11. 2021|

Steinmeier udělí řád Jaroslavu Rudišovi za stavění mostů mezi Českem a Německem

Český spisovatel Jaroslav Rudiš obdrží Záslužný řád Spolkové republiky Německo. Prezident Frank-Walter Steinmeier předá vyznamenání za kulturní činnost šestnácti lidem 1. října u příležitosti Dne německé jednoty, který země slaví o dva dny později.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 20:13|

Winterbergova poslední cesta vynesla Rudišovi cenu za jeho první německý román

Jaroslav Rudiš se v Německu, které se stalo jeho druhým domovem, může těšit jako spisovatel z úspěchu. Jeho první německy psaný román Winterbergs letzte Reise (Winterbergova poslední cesta) obdrží cenu Chamisso-Preis/Hellerau. Za stejnou knihu už byl Rudiš letos nominován na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu.
12. 9. 2019|