TÉMA

Alphabet Inc.

Umělá inteligence vyřešila za rok záhadu zamotaných proteinů. Lidským vědcům to nešlo desítky let

Umělá inteligence společnosti DeepMind už před rokem rozluštila záhadu, kterou lidští vědci nedokázali vyřešit celé desítky let. Odhalila strukturu proteinů, tedy stavebních kamenů života. Teď se díky tomuto objevu podařilo shromáždit databázi téměř všech struktur lidských bílkovin. Celá byla teď zpřístupněna on-line všem vědcům světa zdarma.
23. 7. 2021|

Google vyhrál spor nad Oraclem o software pro operační systém Android

Americký nejvyšší soud v pondělí rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je Google, který spadá pod Alphabet. Oracle podle agentury Bloomberg požadoval odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard korun), nedostane ale nic. Google podle soudu autorské právo neporušil. Rozhodnutí v kauze, která se táhla deset let, se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.
5. 4. 2021|

Robotický farmář může změnit zemědělství. Majitel Googlu už ho otestoval na jahodách a sóji

Společnost Alphabet, která je majitelem Googlu, představila prototyp robota, který je schopný prozkoumat jednotlivé rostliny na poli, zhodnotit jejich stav a odhalit případné škůdce. Tento robofarmář by mohl pomoci zemědělcům chránit i zvyšovat úrodu.
16. 10. 2020|

Některé z vás je třeba rozbít a všechny regulovat, slyšeli v Kongresu šéfové technologických gigantů

Ostrým útokům ze strany zákonodárců čelili ve středu přes pět hodin šéfové společností Amazon, Apple, Google a Facebook při slyšení v právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti. Ti je přirovnávali ke lhářům, tyranům nebo zrádcům ve snaze dokázat, že je nejvyšší čas zakročit proti jejich technologickým impériím. Šéfové firem odmítli, že by se dopouštěli čehokoliv ilegálního.
30. 7. 2020|

Google zaplatí za urovnání podezření z daňových podvodů ve Francii miliardu eur

Americká internetová společnost Google se dohodla s francouzskými úřady, že zaplatí téměř jednu miliardu eur (25,9 miliardy korun), aby urovnala vyšetřování, které se týká podezření z daňových podvodů a které začalo před čtyřmi lety. Dohoda by mohla vytvořit právní precedens pro další velké technologické společnosti ve Francii, informovala agentura Reuters.
12. 9. 2019|