TÉMA

Červený Újezd

Trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi je po pěti letech hotová, cesta z Prahy na jih Čech zrychlí

Mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi na Benešovsku skončily práce na stavbě nové trati, díky které se zrychlilo cestování vlaky z Prahy na jih Čech. Původní železniční trať nahradila téměř dvacet kilometrů dlouhá přeložka. Na dosud jednokolejném úseku přibyla druhá kolej, dva tunely a nová železniční stanice Červený Újezd. Náklady jsou 6,7 miliardy korun bez DPH, projekt je spolufinancován z EU, uvedl v Ješeticích na Benešovsku generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
15. 6. 2023|

30 let zpět: Život uprchlíků v ČSR

Od srpna 1990 prošlo uprchlickými tábory v Československu 4897 cizinců. Pro mnoho z nich bylo Československo zpočátku pouze dočasnou zastávkou při cestě do západní Evropy. Další ale v zemi zůstali a získali status uprchlíka. Situaci v uprchlických táborech zachycuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 12. 2022|

Začala ražba tunelu klíčového pro zrychlení vlaků Praha–Tábor. Po dokončení jim cesta potrvá hodinu

Na pomezí středních a jižních Čech začala ražba tunelu, který má přispět k rychlejším cestám vlakem z Prahy do Českých Budějovic. Tunel Mezno bude dlouhý 840 metrů, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jej chce zprovoznit současně se zbytkem přeložky Votice–Sudoměřice za tři roky.
11. 9. 2019|