TÉMA

Cremona

Skandinávie má podle evropské agentury nejčistší ovzduší. Nejhůře skončila v žebříčku polská města

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sestavila žebříček čistoty ovzduší v evropských městech. Pracuje v něm s průměrnou koncentrací jemných prachových částic v minulých dvou kalendářních letech. V žebříčku je 323 míst starého kontinentu. Všechna sledovaná česká sídla se umístila ve druhé polovině žebříčku, například Praha je na 203. příčce těsně za Vídní, s koncentrací 12,4 mikrogramu jemných částic na metr krychlový. Nejčistší jsou skandinávská města, nejhůře si naopak vedla ta polská.
17. 6. 2021|

Umělá inteligence má vytvořit nejlepší housle světa. Studuje vzory velkých mistrů

Tým vědců z italské Cremony si dal za cíl vytvořit dokonalé housle. Prozkoumali slavné hudební nástroje staré i stovky let a získanými daty „nakrmili“ umělou inteligenci. Ta se z nich učí předvídat zvuk, který nástroje různých tvarů vydávají. Překonat proslulé houslaře, jako byli Stradivari nebo del Gesa, by mohla už na počátku příštího roku.
16. 6. 2021|

Záchrana nosorožců pokračuje. Vědci úspěšně odebrali vajíčka

Projekt záchrany severních bílých nosorožců, který na několik měsíců přerušila pandemie covidu-19, pokračuje. Mezinárodnímu týmu odborníků se v úterý v rezervaci Ol Pejeta v Keni podařilo dvěma posledním žijícím samicím tohoto druhu odebrat deset vajíček. Byl to třetí odběr od loňského srpna. V laboratořích v italské Cremoně se nyní vědci pokusí z vajíček vytvořit embrya. Informoval o tom ředitel Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 20:15|

Některé druhy jsme našli, jiné vyhubili: tvorové, které nově známe, i ti, kteří už tu nejsou

Biologové a ekologové během roku 2019 varovali mnohokrát před vymíráním řady živočišných i rostlinných druhů. Ale několik tvorů také vědci nově objevili či popsali a u několika zvířat se dokonce podařilo dát jim naději na záchranu před vyhubením.
28. 12. 2019|

Na planetě už žijí jen dvě samice. Nyní vědci získali embrya nosorožců severních bílých

Italská společnost Avantea oznámila přelomový úspěch v záchraně nosorožců severních bílých. Na světě už nežije jediný samec a existují poslední dvě samice. Italové nyní oznámili, že dvě oplodněná embrya se vyvinula do stadia, aby mohla být zamražena a později vložena do náhradní matky.
11. 9. 2019|