TÉMA

Kateřina Kněžíková

Prodaná nevěsta v režii Alice Nellis nepotřebuje kroj, ale smysl pro humor

Prodaná nevěsta paří k nejoblíbenějším operám z pera Bedřicha Smetany, i proto je od něj nejhranějším kusem. V Národním divadle v Praze připravili nastudování příběhu o Mařence a Jeníkovi, kterým všichni „kecají“ do lásky, už pojednadvacáté. Režisérka Alice Nellis se „Prodanku“ rozhodla pojmout jako divadlo na divadle. Pracuje také výrazně s humorem.
27. 5. 2022|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

Záznam koncertu: Mozart pomáhal s Pražským jarem a Českou filharmonií

Festival Pražské jaro a Česká filharmonie uvedly v sobotu večer Mozart Gala, ovšem kvůli protikoronavirovým opatřením téměř bez publika v sále. Koncert ale mohli v přímém přenosu slyšet mimo jiné diváci České televize, záznam je k dispozici  i v tomto článku do 22. června 2020. Večer byl benefiční, spojený s veřejnou sbírkou SOS Česko, kterou vypsala nezisková organizace Člověk v tísni.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 21:30|

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Novoroční koncert v Brně zahájil Beethovenovy oslavy

Brněnská filharmonie se po bezmála třech letech vrátila s novoročním koncertem do opraveného Janáčkova divadla. K významnému moravskému orchestru se jako sólisté připojili například sopranistka Kateřina Kněžíková či tenorista Richard Samek. Koncert zahájil nejen nový rok, ale také letošní oslavy narození Ludwiga van Beethovena.
3. 1. 2020|

To nejlepší z televizní kultury. Do 56. Zlaté Prahy patří Ladies Music Night, Plachetka i StarDance

O výrazných českých interpretkách klasické hudby, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi či pěvci Adamu Plachetkovi se bude mluvit na 56. ročníku Zlaté Prahy. Festival, jehož pořadatelem je Česká televize, návštěvníkům od 25. do 28. září představí opět výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce. Tradicí už je zábavní venkovní program Den se Zlatou Prahou a setkání s hvězdami taneční soutěže StarDance.
25. 9. 2019|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|