TÉMA

Kristalina Georgievová

Mezinárodní měnový fond znovu povede Bulharka Georgievová, neměla protikandidáta

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) do funkce generální ředitelky zvolila na druhé pětileté období Kristalinu Georgievovou. Bývalá místopředsedkyně Evropské komise neměla protikandidáta. Její první funkční období končí 30. září.
13. 4. 2024|

Umělá inteligence ovlivní čtyřicet procent pracovních míst. V bohatých zemích dokonce šedesát, předpovídá MMF

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by vzestup umělé inteligence (AI) mohl ovlivnit téměř 40 procent pracovních míst na celém světě. Tento trend podle expertů může silně zesílit nerovnost v mnoha zemích i na globální úrovni.
16. 1. 2024|

Podle Mezinárodního měnového fondu se světová ekonomika zvedá. Čína se vrátila na úroveň před pandemií

Mezinárodní měnový fond (MMF) registruje známky silnějšího oživování světové ekonomiky. Ohledně budoucího vývoje však panuje mimořádně silná nejistota, hospodářské oživení by mohly podkopat či zbrzdit nové mutace koronaviru. V sobotu to řekl Geoffrey Okamoto, první náměstek výkonné ředitelky MMF Kristaliny Georgievové.
20. 3. 2021|

Světová ekonomika směřuje podle MMF k nejhlubší recesi od krize v 30. letech

Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli pandemii způsobené koronavirem očekává letos propad globální ekonomiky o tři procenta. Ještě v lednu předpovídal na letošní rok vzestup hrubého domácího produktu (HDP), a to o 3,3 procenta. Fond to v úterý uvedl ve svém jarním výhledu globální ekonomiky. Světové hospodářství tak podle fondu směřuje letos k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize (nazývaná také Velká deprese) ve 30. letech minulého století.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 18:12|

Měnový fond kvůli koronaviru zhoršil výhled čínské i globální ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli epidemii nového typu koronaviru snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 z dosavadních šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. V sobotním prohlášení to uvedla šéfka fondu Kristalina Georgievová.
22. 2. 2020|

Mezinárodní měnový fond se dohodl s Ukrajinou na novém úvěrovém programu

Mezinárodní měnový fond a Ukrajina dospěly k dohodě o novém tříletém úvěrovém programu ve výši 5,5 miliardy dolarů (asi 127 miliard korun), který má pomoci ukrajinské ekonomice, sužované potížemi. Dohodu musí ještě schválit vedení fondu a členské státy. Půjčka také závisí na naplnění kroků z ukrajinské strany, zejména pokud jde o posílení nezávislosti justice a boje proti korupci, uvedla agentura AFP s odvoláním na sobotní prohlášení výkonné ředitelky MMF Kristaliny Georgievové.
8. 12. 2019|

Mezinárodní měnový fond povede od října Bulharka Georgievová

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu ve středu podle očekávání zvolila Bulharku Kristalinu Georgievovou novou výkonnou ředitelkou této instituce. Do funkce nastoupí 1. října na pět let.
25. 9. 2019|

Bulharka Georgievová je jedinou kandidátkou na šéfku Mezinárodního měnového fondu

Bulharka Kristalina Georgievová je jedinou kandidátkou na nejvyšší post v Mezinárodním měnovém fondu (MMF). V pondělí to oznámil MMF. Ten nyní hledá náhradu za svou dosavadní šéfku Christine Lagardeovou, která byla nominována do vedení Evropské centrální banky (ECB). Georgievovou navrhla Evropská unie.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 20:11|