TÉMA

Václav Hrabě

Do demonstrantů najížděli auty a pouštěli na ně psy. Zákroky komunistů u Lennonovy zdi byly brutální

Letos uplynulo 40 let od úmrtí hudebníka Johna Lennona. A v polovině prosince to bude také 40 let od chvíle, kdy na pražské Kampě vznikl jeho symbolický hrob – takzvaná Lennonova zeď. Ta se pak stala nejen prostorem pro každoroční pietní shromáždění, ale postupně i místem protestů a střetů s Veřejnou bezpečností. Někteří pamětníci vzpomínají, že tyto brutální zásahy u Lennonovy zdi pro ně byly jedny z nejhorších před rokem 1989.
16. 12. 2020|

Náš život hoří jako svíce. Básník Václav Hrabě by oslavil osmdesát let

„Láska je jako večernice plující černou oblohou. Náš život hoří jako svíce a mrtví milovat nemohou.“ Sám žil pouze 24 let. Přesto stihl napsat slova, která se zařadila mezi nejslavnější verše české poezie. Jeho Variace na renesanční téma v podání Vladimíra Mišíka zazněla i na Letné v listopadu 1989. Václav Hrabě by v sobotu oslavil osmdesáté narozeniny.
13. 6. 2020|

Spolupracoval s Krylem i Mišíkem, učil milovat poezii. Zemřel básník a recitátor Mirek Kovářík

Ve věku 85 let ve středu zemřel básník, divadelník, publicista, propagátor moderní české poezie a vysokoškolský pedagog Miroslav Kovářík. Potvrdil to jeho spolupracovník Radek Bláha.
4. 3. 2020|

Objev rodiny i čekání na konec příběhu. Vladimír Mišík po 40 letech vydal sólovou desku

Vychází nová sólová deska Vladimíra Mišíka, kterou hudebník po více než čtyřiceti letech nahrál bez kapely Etc… Na albu Jednou tě potkám, pojmenovaném podle básně Václava Hraběte, je 14 písní s texty od Mišíka nebo jeho oblíbených básníků. Jednu z nich doprovází černobílý videoklip, který rekapituluje muzikantův příběh.
23. 9. 2019|

Jednou tě potkám, zpívá Vladimír Mišík na novém albu. A není to o děvčeti

Jedna z nejvýraznějších osobností českého rocku přichází s novými skladbami. Vladimír Mišík nahrál album Jednou tě potkám, které oficiálně vyjde 20. září. Sólovou desku přitom naposledy vydal před více než 40 lety. Svůj životní příběh nenápadně rekapituluje v písni Jednou, ke které vznikl i černobílý videoklip. „Jednou tě potkám. Člověk si není jistý, kdy to bude a jak se to stane, tak je to jasné, o čem to je. Není to o děvčeti,“ říká v rozhovoru s Vladimírou Junkovou pro Události v kultuře.
6. 9. 2019|