TÉMA

Radek Zbořil

Olomoučtí vědci nanomateriálem odhalují těžké kovy ve vodě. Stačí jim k tomu papír

Olomoučtí vědci společně s dalšími odborníky vyvinuli levný, účinný a recyklovatelný nanomateriál, který dokáže ve vodě odhalit a zlikvidovat těžké kovy, zejména kadmium a olovo. Vědci považují technologii za tak nadějnou, že rovnou podali žádost o patentovou ochranu.
16. 9. 2022|

Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller zatím nebude trvat na odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Ten minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele vědeckého centra RCPTM Radka Zbořila rektor vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti vědců.
10. 9. 2019|

Rektor olomoucké univerzity požaduje rezignaci děkana přírodovědy. Skončit by měl i ředitel vědeckého centra

Rektor olomoucké Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller vyzval děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v centru. RCPTM patří pod Přírodovědeckou fakultu, ale chce přejít pod plánovaný vysokoškolský ústav, fakulta je proti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:08|