TÉMA

Plato

Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus

Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|

Co si myslí divocí koně a jak se ostříhat na holuba. Zvířecí zpravodajství dává hlas ostravské fauně

Co by se lidé dozvěděli, kdyby městské zvířectvo mohlo odpovědět na otázku, jak se žije v Ostravě? Možné odpovědi odvozuje výstava v tamní galerii Plato pod názvem „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“ s podtitulem „zvířecí zpravodajství“. Přístupná je i domácím mazlíčkům. Plato sídlí v budově, která dlouhá léta sloužila jako městská jatka.
17. 10. 2023|

Brněnská firma předala kosmické agentuře modul pro družici Plato. Ta bude hledat planety pro možný život

Zástupci brněnské společnosti SAB Aerospace předali Evropské kosmické agentuře (ESA) servisní modul pro družici Plato. Měla by odletět do vesmíru v roce 2026 a jejím úkolem bude najít nové planety, na nichž by byl možný život.
11. 11. 2022|

Oprava historických jatek začne na jaře. Část objektu se kvůli špatnému stavu postaví znovu

Dlouho očekávaná oprava historické budovy ostravských jatek začne na jaře tohoto roku. Radní města z šesti uchazečů ve veřejné soutěži vybrali vítěznou společnost Zlínstav, která areál opraví za zhruba 200 milionů korun. Rekonstrukci městských jatek bude hradit město Ostrava z vlastního rozpočtu. Společnost areál přestaví podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného.
20. 2. 2020|

Proměna ostravských jatek začne na jaře. Polský architekt Konieczny musel kvůli stavu budov projekt změnit

Oprava bývalých městských jatek v centru Ostravy začne příští rok na jaře. Objekt, který bude využívat městská galerie Plato, bude přestavěn podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného. Návrh vzešel z architektonické soutěže, musel být ale pozměněn kvůli destrukci objektu v části takzvaných nových jatek a špatné statice v části starých jatek.
4. 9. 2019|