TÉMA

Dny evropského dědictví

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Dny evropského dědictví začnou v Olomouci. V centru oslav bude sloup Nejsvětější Trojice

Především dvacátému výročí zapsání sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO budou letos zasvěceny Dny evropského dědictví v Olomouci, která hostí i jejich národní zahájení. Jeden z vrcholů oslav obstará videomapping a audiovizuální show na sloupu Nejsvětější Trojice s názvem Modlitba pro Olomouc. Horní náměstí bude po dobu oslav zdobit květinový koberec.
2. 9. 2020|

Červený kostel byl skladištěm knih. Do dvou let ho kraj opraví, otevře se však už tento týden

Olomoucký kraj letos zahájí dlouho plánovanou rekonstrukci červeného kostela na třídě Svobody v centru Olomouce. Ten skoro šedesát let sloužil jako sklad knih tamní Vědecké knihovny a veřejnosti byl nepřístupný. Oprava za zhruba 130 milionů korun by měla trvat dva roky. Poprvé se však kostel otevře lidem už v tomto týdnu v rámci Dnů evropského dědictví.
3. 9. 2019|

Oslavy svobodného města. V Olomouci začínají Dny evropského dědictví

V Olomouci v pondělí začínají Dny evropského dědictví, letos s podtitulem Svobodná Olomouc. Akce se až do neděle 8. září ponese v duchu listopadových událostí před třiceti lety. Město zpřístupní celkem 76 památkových objektů, do nichž se běžně veřejnost nedostane. Doprovodný program nabídne street art, koncerty, filmové projekce i divadelní představení.
2. 9. 2019|