TÉMA

Kostelec nad Černými lesy

Středočeští dobrovolní hasiči získají od kraje na vybavení či opravy zbrojnic přes sedmdesát milionů

Zastupitelé Středočeského kraje podpořili modernizaci dobrovolných hasičů v regionu, a to ve více než třech stech obcích a městech. Hasiči peníze využijí například na vybavení, cisternové stříkačky nebo stavbu a rekonstrukci zbrojnic. Zázemí modernizují také hasiči v dalších krajích.
29. 6. 2023|

Silnice v noci pokryl sníh, řada nehod zkomplikovala dopravu. Meteorologové varují před ledovkou a větrem

V Česku začalo v noci na čtvrtek sněžit a na řadě míst to zkomplikovalo dopravu a způsobilo desítky nehod. Při čelní srážce dvou aut zemřeli u Kostelce nad Černými lesy dva lidé, většina havárií se obešla bez větších zranění. Podle policie bylo mnohdy důvodem nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 20:29|

V české továrně by Američané mohli vyrábět vakcínu proti koronaviru. Při vývoji hrálo roli genetické inženýrství

K očkování se upírají zraky jako k možnému zlomu v boji s koronavirem. Podle Světové zdravotnické organizace se momentálně testuje na lidech 23 látek. Americká společnost Novavax chce využít i továrnu v české Bohumili nedaleko Kostelce nad Černými lesy k výrobě alespoň miliardy dávek vakcíny proti koronaviru každý rok. Pokud látka projde testy, tvorba nástroje proti nejsledovanější nemoci současnosti by v tuzemském závodu měla začít od příštího roku.
19. 7. 2020Aktualizováno19. 7. 2020, 11:45|

Zvěř škodí stromkům vysázeným po kůrovcové kalamitě, ministerstvo prodlouží dobu odstřelu

Obnovu lesů postižených kůrovcovou kalamitou komplikuje nejen sucho, ale také přemnožená zvěř, která ničí sazenice a mladé stromky. Podle sdružení nestátních vlastníků lesů je nutné její stavy snížit. Ministerstvo zemědělství prodlouží dobu, kdy ji myslivci mohou střílet. Lesníci ale žádají větší změny.
2. 9. 2019|