TÉMA

Jan Pohůnek

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Jana Nečasová a tři bývalí zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Soud se stížnostmi zabýval ve spojeném řízení, nakonec nevyhověl žádné z nich. Zpravodajci podle nálezu jednali v rozporu se zákonem, když přijali neformální pokyn od neoprávněné osoby. Soud také poukázal na to, že chybí náležité kontrolní mechanismy činnosti Vojenského zpravodajství.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 12:27|

Čtveřice odsouzená v kauze Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti

Čtveřice odsouzená v kauze zneužití Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zatím o podnětech není rozhodnuto, vyplývá z justičních databází i z informací mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Číhalíkové Sedláčkové.
22. 11. 2021|

Tresty v kauze zneužití Vojenského zpravodajství platí. Nejvyšší soud zamítl dovolání

Nejvyšší soud zamítl dovolání Jany Nečasové a dalších tří odsouzených v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podmíněné tresty, které vyřkl pražský městský soud, tedy platí. Nejvyšší soud oznámil, že o dovolání rozhodl již v květnu, tehdy ale ještě neoznámil, k jakému závěru dospěl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 21:35|

V kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství podali dovolání všichni tři odsouzení zpravodajci

Kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství míří k Nejvyššímu soudu. Ondrej Páleník při projednávání jiného případu České televizi potvrdil, že podal dovolání. Spolu s ním podal dovolání také Milan Kovanda. V minulosti se na Nejvyšší soud obrátil také Jan Pohůnek. Všichni tři dostali letos v březnu podmíněné tresty a zákazy činnosti. V případu byla shledána vinnou taky manželka Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 13:53|