TÉMA

Silo

Zemědělci na jihu Čech nemají místo pro letošní úrodu. Neprodali obilí do zahraničí

Jihočeská sila jsou plná obilí. Zemědělcům se nedaří prodat loňskou úrodu do zahraničí. Situace je podobná i ve zbytku republiky. Většina pěstitelů se s ní setkává poprvé, každoročně se totiž vyvezou přes tři miliony tun obilnin. Přitom žně už začnou za několik týdnů a místo v silech budou potřebovat na novou sklizeň.
27. 6. 2023|

Soudce obnovil vyšetřování výbuchu v Bejrútu. Obvinil expremiéra a generálního prokurátora

Libanonský soudce, který vyšetřuje obří explozi v přístavu v Bejrútu v roce 2020, obnovil vyšetřování tohoto případu a obvinil i expremiéra Hasana Dijába, generálního prokurátora Ghasána Uajdáta a dva bývalé ministry. Podle soudní obsílky jde mimo jiné o obvinění ze zabití, žhářství a sabotáže. Na to však reagoval libanonský nejvyšší žalobce, který prohlásil, že soudce nyní nemá pravomoc ve vyšetřování pokračovat. Informovala o tom agentura Reuters.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 13:09|

Čeští studenti uspěli v soutěži na rekonstrukci přístavu v Bejrútu. Na realizaci ale nejsou peníze

Tým českých studentů architektury získal tento týden druhé místo ve světové soutěži na rekonstrukci přístavu v Bejrútu, poničeného před dvěma lety obřím výbuchem. Finále soutěže se zúčastnilo čtyřicet týmů z devatenácti zemí. Pobřežní zóna libanonské metropole zůstává v troskách a není jasné, zda a kdy se ji podaří zrekonstruovat. Libanon totiž prožívá hlubokou ekonomickou krizi.
11. 9. 2022|

Část sila v bejrútském přístavu, kterou předloni poškodil velký výbuch, se zřítila

Část obrovského sila v bejrútském přístavu, kterou poškodil výbuch v roce 2020, se po několikatýdenním požáru zřítila. Plameny vyvolalo obilí, které se v letním horku vznítilo. Podle agentury AP se v neděli po něčem, co znělo jako výbuch, zřítila severní část skladiště na obilí, okolí krátce poté zahalila oblaka prachu a kouře. Není zatím jasné, zda někdo utrpěl zranění, podle úřadů ale hrozí, že se zbortí i další části zásobáren na obilí.
31. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 18:08|

Proti silu pro národní hřebčín ve Slatiňanech protestují místní. Bojí se prachu a hluku

Část obyvatel Slatiňan na Chrudimsku protestuje proti záměru národního hřebčína umístit poblíž stájí silo s čističkou obilí. Lidé se obávají nadměrného zatížení prachem a hlukem. Příspěvková organizace ministerstva zemědělství se hájí tím, že se jedná o modernizaci stávajícího zařízení, která ušetří peníze za obilí nyní často znehodnocené plísněmi a škůdci.
13. 12. 2021|

Místo sila jen hromada zrní. Rok stará věž neudržela 1200 tun pšenice a roztrhla se

V zemědělském areálu na Jičínsku se roztrhla a zřítila třiadvacetimetrová silážní věž, ve které bylo 1200 tun pšenice. Incident se obešel bez zranění. Stav zbytku sila, které sestávalo ze čtyř věží, zkontroluje statik.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 17:37|