TÉMA

GZ Media

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Česká měna posiluje. Kurz reaguje na otevírání ekonomiky a tempo očkování

Česká měna je nejsilnější od vypuknutí koronavirové krize. Euro lidé pořizují za 25,47 koruny, dolar za 20,99 koruny. K euru se tak česká měna nadále drží na nejsilnější úrovni od začátku března 2020 a k dolaru od konce dubna 2018. Kurz reaguje na otevírání ekonomiky a tempo očkování. Silná koruna je dobrou zprávou pro ty, kteří kupují zboží z dovozu, i s ohledem na dovolené.
14. 5. 2021|

Firmy se u bank nezadlužují tolik co dříve. Některé investují ze svého, další jsou pak opatrné kvůli světovému vývoji

Firmy se přestávají zadlužovat v takové míře jako dřív. Zatímco v předchozích třech letech rostl jejich dluh u bank za první pololetí přibližně o 40 až 46 miliard, letos se toto tempo výrazně zpomalilo; zadlužení se zvýšilo o 22 miliard. Poprvé za posledních šest let taky klesá objem plánovaných firemních investic. Alespoň to vyplývá z výběrového šetření České národní banky. V následujících dvanácti měsících by se měly takové investice snížit meziročně téměř o devět procent.
20. 8. 2019|