TÉMA

Vít Richter

„Dlouhodobě netransparentní.“ Ministr kultury odvolal ředitele Národní knihovny Kocandu

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozhodl odvolat generálního ředitele Národní knihovny Martina Kocandu. Svůj krok odůvodnil netransparentními projekty a nefunkčním řízením. Konkrétně zmínil například problematický projekt e-knihovny a nepostupující revitalizaci Klementina. Kocanda v reakci uvedl, že sporný projekt e-knihovny sám zastavil. O svém konci ve funkci se prý dozvěděl od ministra v úterý ráno, žádné právní kroky v této souvislosti nechystá.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 15:49|

Knihovníci vrátili do svého čela Richtera, kterého dříve odvolal exministr Staněk

Ústřední knihovnická rada má staronového šéfa, povede ji Vít Richter. Ve čtvrtek si ho do svého čela zvolili členové rady. Richtera těsně před svým koncem na ministerstvu kultury odvolal Antonín Staněk (ČSSD), současný šéf resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD) jeho krok kritizoval už na začátku září.
19. 9. 2019|

Knihovníci si svého šéfa budou nadále volit, Zaorálek zrušil Staňkovo rozhodnutí

Novým předsedou Ústřední knihovnické rady už nemusí automaticky být ředitel Národní knihovny, jak těsně před svým odchodem z funkce ministra kultury určil Antonín Staněk (ČSSD). Jeho nástupce Lubomír Zaorálek příslušné rozhodnutí, které kritizovala odborná knihovnická obec, zrušil, informoval web Deník.cz.
6. 9. 2019|
Události komentáře

Ministerstvu mohla vadit má kritika situace v Národní knihovně, míní odvolaný Richter

Končící šéf Ústřední knihovnické rady Vít Richter důvod svého odvolání nezná. Domnívá se ale, že za ním může být jeho kritika situace v Národní knihovně. Řekl to v Událostech, komentářích. Richtera s odkazem na změnu statutu rady odvolal z místa, které zastával dvě desítky let, bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) poslední den svého působení ve funkci. Richtera má ve funkci nahradit dosavadní ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.
14. 8. 2019|