TÉMA

Burčák

Inspekce: Polovina prodejců burčáku porušila předpisy

Téměř polovina z pětačtyřiceti prodejců burčáku, které letos zatím zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), porušila předpisy. Chybělo jim označení původu, výrobce i alergenů.
9. 9. 2020|

První burčák bude o týden později než loni, kvůli chladnějšímu počasí

V pátek budou moci lidé ochutnat první letošní burčák. Vinaři sbírají rané odrůdy a připravují nápoj k prodeji. Po několika teplých letech, kdy počasí dozrávání hroznů uspíšilo až o několik týdnů, se tak vinařský kalendář vrací k tradičním termínům.
11. 8. 2020|

Jeden burčák nevládne všem, lišit se může barva, chuť i vůně. Přesto se nápoj falšuje

Inspektoři letos zatím odebrali asi 40 vzorků burčáku. Jaké jsou výsledky kontrol, ale zatím nemohou říct, protože analýza trvá dlouhou dobu. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by spotřebitelé neměli kupovat takový burčák, jehož barva, chuť nebo vůně se jim nelíbí. K nejčastějším pochybením prodejců patří přidávání syntetických látek, které zmnoží původní surovinu, nebo prodej hroznového moštu ze zahraničí pod názvem burčák – což se nesmí.
23. 9. 2019|

Vinaři nabízejí první burčák. Připomeňte si stádia kvašení: od sladkého po mydliňák

Někteří vinaři začali nabízet první letošní burčák. Na jeho kvalitu a původ opět dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zájemci mohou kalný nápoj ochutnat o něco později než loni, může za to zřejmě chladnější květen.
10. 8. 2019|