TÉMA

Severodvinsk

Norsko po ruské havárii naměřilo v ovzduší radioaktivní jód. Zdroj je neznámý

Norský úřad pro radiaci a jadernou bezpečnost (DSA) zaznamenal v ovzduší na hranici s Ruskem nevelký výskyt radioaktivního jódu, který může souviset s nedávnou havárií ruské rakety. Exploze, která minulý týden otřásla plošinou v Bílém moři u vesnice Ňonoksa, zabila nejméně pět lidí.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 14:49|

Ruské úřady odvolaly výzvu k vyklizení obce Ňonoksa. Meteorologové potvrdili přechodně zvýšenou radiaci

Ruské úřady odvolaly doporučení, aby obyvatelé opustili vesnici Ňonoksa u Severodvinska. Původně vyzývaly, aby lidé nejpozději ve středu z obce odjeli, a to kvůli práci, která tam měla údajně čekat vojáky po výbuchu při raketovém testu. Změnu vysvětlily úřady tím, že vojáci plánovanou činnost odložili. Úroveň radiace v oblasti Severodvinsku vzrostla po explozi přechodně až šestnáctkrát nad běžný stav, napsala předtím agentura TASS s odkazem na ruskou státní meteorologickou službu Rosgidromet.
13. 8. 2019Aktualizováno13. 8. 2019, 21:14|

Při vojenské havárii u Bílého moře zemřelo pět pracovníků ruské atomové agentury

Ruská státní společnost Rosatom oznámila, že při čtvrtečním incidentu u Bílého moře zemřelo pět jejích pracovníků. Napsala to agentura TASS. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u obce Ňonoksa nedaleko přístavu Severodvinsk nastal výbuch a požár. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.
10. 8. 2019|

Rusové u místa čtvrteční havárie hromadně skupují jód, lékárny nestíhají doplňovat zásoby

Rusové žijící na severu země, kde podle úřadů jen nakrátko stoupla radioaktivita po nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva, začali skupovat jód. Uvedla to ruská média. Podrobnosti o testu, který skončil výbuchem, se ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajit. Podle nepotvrzených zpráv byli do moskevských nemocnic odvezeni lidé s nemocí z ozáření.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 17:19|

Dva mrtví a zvýšená radioaktivita po vojenské havárii u Bílého moře. Rusko oblast na měsíc uzavřelo pro plavbu

Dva lidé přišli o život a šest utrpělo zranění při výbuchu reaktivního motoru ve zkušebním areálu na severu Ruska. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. V místě se údajně nakrátko zvýšila radioaktivita a přilehlá zóna Bílého moře byla na měsíc uzavřena pro námořní plavbu.
8. 8. 2019|