TÉMA

Pálenice

Vyšší cena za ovoce, sklo a energie může zvýšit zájem o nelegální pálení, bojí se destilatéři

Náklady palíren a lihovarů na vypálení ovocných destilátů vzrostly i o stovky procent, tvrdí Unie destilatérů. Vyšší jsou nejen ceny za plyn a elektřinu, ale také za sklo, kterého je navíc nedostatek. Kvůli dražším pohonným hmotám platí lihovarníci víc také za dovoz ovoce, zejména toho exotického. Jsou tak nuceni zdražit své služby o desítky procent. Některým palírnám podle unie dokonce hrozí krach.
16. 8. 2022|

Slavičín zachránil pěstitelům kvas. Nově otevřená městská pálenice má pořadník plný až do března

Pálenice ve Slavičíně má pořadník plný až do jara. Letos se urodilo mnohem víc ovoce a naplno pracuje i řada dalších pálenic na východě Moravy. Ta, kterou koupil přímo Slavičín, zahájila provoz před Vánoci. Kromě pěstitelského pálení chce město pořídit také vybavení pro další zpracování ovoce, jako je sušení či moštování.
29. 12. 2020|

Pálenice na Moravě už jedou naplno. Švestek či jablek se urodilo třikrát více než loni

Pálenice na jihu a východě Moravy jedou v těchto dnech na plný výkon. Letos si na nedostatek ovoce stěžovat nemohou, švestek, jablek i hrušek se totiž urodilo až třikrát více než loni. Pokud ale jde o letní ovoce, tak toho zpracovávají jen minimum, například meruněk se kvůli jarním mrazům urodilo méně. Některé moravské pálenice však stále sezonu nezahájily, chybí jim totiž pracovníci.
15. 10. 2020|

Pěstitelské pálenice omezují provoz. Švestek bude letos málo, situaci zachraňují meruňky

Po loňské mimořádně silné úrodě je letos kvůli nepříznivému počasí ovoce podstatně méně. Řada pěstitelských pálenic proto omezuje provoz. Třešní je letos málo, pomrzly i švestky a jablka, pěstitelé vozí kvas hlavně z meruněk.
6. 8. 2019|