TÉMA

Aden

Ministři EU jednají o námořní misi v Rudém moři. Může mít zelenou v polovině února, řekl Borrell

Vojenská námořní mise Evropské unie v Rudém moři by mohla odstartovat v polovině února, řekl ve středu v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle nějž žádný unijní stát vznik mise neblokuje. O její konkrétní podobě mají ve středu v Bruselu diskutovat ministři obrany států sedmadvacítky. Jemenští povstalci hútíové nedávno pohrozili dalšími útoky na americké a britské válečné lodě, které hlídkují a chrání přepravní lodě v Rudém moři, píše agentura Reuters.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 20:04|

Při útoku na letišti v Adenu zemřelo nejméně 13 lidí

Nejméně třináct lidí bylo zabito a desítky dalších zraněny při útoku na letiště v jemenském Adenu. Exploze a střelba se ozvaly krátce poté, co na letišti přistálo letadlo, v němž ze Saúdské Arábie přiletěla nově sestavená jemenská vláda. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření padá na povstalecké Hútie.
30. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 16:09|

Jemenští separatisté vyhlásili autonomii dohodě navzdory. Podle vlády hrozí „katastrofální následky“

Jemenští separatisté na jihu země vyhlásili autonomii. Centrální jemenská vláda varovala, že by takový krok měl „katastrofické důsledky“. Autonomii povstalci podle mírové dohody, kterou s vládou uzavřeli, vyhlásit neměli, tvrdí však, že Saúdy podporovaný kabinet nedostál závazkům.
26. 4. 2020|

Nové mantinely války v Jemenu: všichni proti Hútíům

Jemenská vláda Mansúra Hádího uznávaná mezinárodním společenstvím podepsala mírovou dohodu s Jižní přechodnou radou reprezentující separatisty na jihu země, píše agentura Reuters. Strany se tak znovu spojí v boji proti Hútíům podporovaným Íránem. Válka trvá čtyři a půl roku a vyvolala nejhorší humanitární katastrofu současnosti.
5. 11. 2019|

Rozkol mezi spojenci. Separatisté v Jemenu ovládli strategický Aden, Saúdové v odvetě zaútočili

Saúdskoarabská koalice v Jemenu zaútočila na přístavní město Aden, které v sobotu ovládli jihojemenští separatisté. Jen několik hodin předtím přitom obě strany uzavřely příměří. Koalice vyzvala separatisty k opuštění města a pohrozila dalšími útoky. Podle agentury Reuters tato ofenziva dále narušuje dosavadní spojenectví obou stran, které společně bojují proti povstalcům z řad šíitských Húsíů ze severu země.
11. 8. 2019Aktualizováno11. 8. 2019, 12:29|

Prezidentského paláce v jemenském Adenu se zmocnili separatisté

Prezidentský palác a celé město Aden, kde sídlí mezinárodně uznaná vláda, ovládli jihojemenští separatisté. V sobotu to oznámily tiskové agentury s tím, že jde o konflikt v řadách sil, které dosud společně pod vedením Saúdské Arábie bojovaly proti povstalcům z řad šíitských Húsíů ze severu země. Separatisté tvrdí, že palác, který dosud bránila prezidentská garda, dobyli bez boje.
10. 8. 2019|

Povstalci zaútočili na vojenskou přehlídku v Adenu. Zemřelo přes padesát lidí

Dva oddělené útoky v jihojemenském Adenu připravily o život nejméně 51 lidí, dalších 56 jich bylo zraněno. Oznámila to agentura AP, předtím se hovořilo o třech desítkách mrtvých. Jemenští šíitští povstalci ve čtvrtek zaútočili balistickou raketou a bezpilotním letounem na přehlídku bezpečnostních sil, předtím byl hlášen sebevražedný útok na policejní velitelství. Šíité později informovali o ještě dalším raketovém útoku, tentokrát na vojenský cíl v Saúdské Arábii.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 12:51|